Kultura

Goran Marković posle šest godina ponovo oduševio Bečejce

Vukašin Ljubojev | 10. maj. 2019. | 12:31 | Kultura

Knjiga „Beogradski trio“ velikog srpsko-jugoslovenskog filmskog reditelja, scenariste i pisca Gorana Markovića predstavljena je sinoć u Kreativnom centru Gradskog pozorišta Bečej.

Nakon šest godina profesor Goran Marković po drugi put je posetio naš grad i upriličio književno veče svim Bečejcima - ljubiteljima njegovog stvaralaštva.

I dok je 2013. Marković predstavljao film Falsifikator, ovog puta je sala Kreativnog centra bila prepuna zbog romana koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu, a reč je o špijunskoj aferi, istorijskim dokumentima, svedočanstvima o neljudskim mučenjima na Golom otoku i ljubavnoj priči.

„Sabirni centar“, „Turneja“, „Kordon“, „Tito i ja“ i „Nacionalna klasa“ samo su neki od dvadeset i sedam filmskih i serijskih ostvarenja Gorana Markovića, ali koliko je pisanje romana veći izazov od režiranja, odnosno snimanja filmova, i koliko je tanka nit između te dve stvari, govori velikan srpsko-jugoslovenske režije.

Mnoga Markovićeva pisana dela pretočena su na filmska platna, ali prema rečima pisca ovaj roman mogao bi da završi na malim ekranima u nešto drugačijem formatu.

Goran Marković posle šest godina ponovo oduševio Bečejce
Ostale vesti iz ove kategorije