Privreda

Za 14 porodica opštine Bečej alat i mašine za pokretanje sopstvenog posla

Zorana Bogdanović | 21. maj. 2019. | 11:03 | Privreda

Četrnaest porodica sa teritorije opštine Bečej, koje imaju status raseljenih lica i izbeglica, dobiće novčanu podršku u iznosu od 1.000 dolara za nabavku mašina i alata iz oblasti poljoprivrede i zanatske delatnosti, kako bi pokrenuli sopstveni biznis.

Reč je o korisnicima Regionalnog stambenog zbrinjavanja koji su putem tog programa dobili kuće. Oni će u narednom periodu biti obuhvaćeni projektom ekonomskog osnaživanja koji u iznosu od 13.000 dolara finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država, a sprovode američka humanitarna razvojna organizacija „Catholic Relief Services“ i Društvo za pomoć ugroženim licima “Solidarnost” iz Beograda.

Predstavnici ove nevladine organizacije potpisali su sa predsednikom opštine Bečej ugovor o sufinansiranju, kojim se lokalna samouprava obavezala da će u visini od 10 odsto obezbeđenih sredstava finansirati nabavku opreme i alata za jedno domaćinstvo. Osim toga, najavljena je pomoć porodicama koje do sada nisu ostvarile prava iz stambene podrške.

Pored opreme, porodice koje budu uključenje u program ekonomskog osnaživanja proći će i kratke kurseve o preduzetništvu i vođenju malih, porodičnih preduzeća, što će im koristiti i za buduće konkurse iz drugih oblasti.

Društvo za pomoć ugroženim licima “Solidarnost” do sada je na ovakav način podržalo više od 2.500 lica i omogućilo im da svojim radom obezbede prihode i tako izađu iz zone siromaštva.

Za 14 porodica opštine Bečej alat i mašine za pokretanje sopstvenog posla
Ostale vesti iz ove kategorije