Zdravstvo

Zalihe krvi najkritičnije u julu i avgustu

Vukašin Ljubojev | 10. jul. 2019. | 12:14 | Zdravstvo

Crveni krst u Bečeju i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine danas su organizovali akciju dobrovoljnog davanja krvi u plesnoj sali Gradskog pozorišta. Akciji se odazvalo 113 meštana opštine Bečej, od kojih je dragocenu tečnost dalo 104, a sedmoro prvi put.

Zaliha krvi nema dovoljno, a kako kažu iz Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, letnji meseci su generalno najslabiji po odzivu davalaca, kako zbog raspusta studenata i đaka, tako i zbog godišnjih odmora koji su u toku.

Osim u nedostatku zaliha krvi, problem se ogleda i u deficitarnim krvnim grupama koje su Zavodu i više nego potrebne.

Dobrovoljni davaoci dolaze sa najboljom namerom i voljom da daju krv, ali se na svakoj akciji u proseku odbije oko 10 odsto njih, prvenstveno iz zdravstvenih razloga.

Bilo da su krv dali prvi put ili to čine redovno, Bečejci kažu da to čine kako bi pomogli onima kojima je pomoć neophodna.

Naredna akcija dobrovoljnog davanja krvi u našoj opštini biće organizovana 19. jula u Bačkom Petrovom Selu. Gradištanci će svoj humani gest moći da ispune 16. avgusta, dok će u Bečeju dobrovoljni davaoci imati priliku da učestvuju na novoj akciji dobrovoljnog davanja krvi 21. avgusta.

Zalihe krvi najkritičnije u julu i avgustu
Ostale vesti iz ove kategorije