Kultura

Rekordan broj tamburaša istovremeno svirao u Bačkom Petrovom Selu

Redakcija TV Bečej | 24. jul. 2019. | 10:04 | Kultura

U Bačkom Petrovom Selu, protekle subote je po prvi put organizovana manifestacija na kojoj je istovremeno svirao rekordan broj tamburaša, njih 93. Ovaj jedinstveni događaj, koji je organizovao Omladinski forum Saveza vojvođanskih Mađara, okupio je tamburaše iz iz Hrvatske, Rumunije, Mađarske i iz Srbije.

Tambura je ranijih godina  bila veoma  popularna u Bačkom Petrovom Selu. Sviranje na ovom instrumentu se učilo na časovima muzičkog vaspitanja, pa se pamte vremena kada je OŠ „Šamu Mihalj” imala čak 110 tamburaša. S vremenom je popularnost tambure opala, ali čini se da ponovo budi interesovanje za ovaj žičani instrument. Manifestacija poput ove tome može da doprinese, a organizatori će nastojati da ona postane tradicija.

Imre Časnji, prvi čovek narodnog orkestra „Gebe" dirigovao je ovim velikim orkestrom. Kako kaže, nastojao je da izabere kompozicije koje nisu previše komplikovane, kako bi svi, brojni članovi orkestra mogli zajedno da ih izvedu, a posebno mlađi učesnici, koji uče da sviraju tamburu samo par godina.

Tambura, kao instrument, je baš toliko naš, kao i svačiji, rekao je Balint Pastor, potpredsednik Saveza Vojvođanskih Mađara.

Pored tamburaških melodija, posetioci s mogli da uživaju i vašaru, dečjem programu i večernjim koncertima.  

Rekordan broj tamburaša istovremeno svirao u Bačkom Petrovom Selu
Ostale vesti iz ove kategorije