Kultura

Predstava Salašarskog pozorišta i ove godine izazvala veliko interesovanje Bečejaca

Redakcija TV Bečej | 24. jul. 2019. | 10:15 | Kultura

„Y krak”, predstava Salašarskog pozorišta,po tekstu Roberta Lenarda i u režiji Zoltana Puškaša, izvedena je sinoć pred oko 200 Bečejaca na stadionu III Mesne zajednice.

Salašarsko pozorište je nastalo krajem XX veka, a osnovali su ga  Đerđ Hernjak i Friđeš Kovač, profesori sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, sa ciljem da približe pozorište ljudima koji žive  u selima i nemaju često ili uopšte prilike da gledaju predstave. Tada su još putovali kolima koje je vukao magarac, i tako su stizali sa pozorišnim komadima do publike u manjim mestima. Danas su napredovali i sada već traktorom putuju od sela do sela, kaže Danijel Tot, student na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i glumac u predstavi „Y krak”.

U predstavi „Y krak”,koja predstavlja vojvođanski rijaliti šou, igra 14 glumaca, desetoro sa Akademije i troje  amatera, nagrađivanih na raznim takmičenjima.

Jedna od glumica, mlada Bečejka Žofija Mađar, već sa četiri godine je išla u pozorište i razmišljala o tome da jednom postane glumica. Ovo je druga predstava Salašarskog pozorišta u kojoj je nastupila pred bečejskom publikom, što, kako kaže, nije nimalo lako, jer je u publici mnogo poznatih ljudi pa je i adrenalin veći. U „Y kraku” glumi Sesiku, mladu devojku koja je završila više fakulteta, ali ne može nikako da se snađe u životu, pa pokušava da postigne nešto u vojvođanskom rijalitiju. Poruka koju njen lik nosi jeste da se nikad ne treba predavati i da treba pokazati svoje ja.

Ekipa je tri nedelje pripremala predstavu koja se bavi omladinom i njihovim problemima.

Nakon Bečeja, Salašarsko pozorište će sa predstavom „Y krak” obići još oko 25 naseljenih mesta u Vojvodini.  

Predstava Salašarskog pozorišta i ove godine izazvala veliko interesovanje Bečejaca
Ostale vesti iz ove kategorije