Kultura

Van bokserskog ringa gusla i u tome neizmerno uživa

Zorana Bogdanović | 30. jul. 2019. | 0:0 | Kultura

Žarka Radovića Bečejci mahom poznaju kao trenera i predsednika lokalnog Kik boks kluba i vojvođanskog saveza. Međutim, kada nije na treninzima ili mečevima, Žare za svoju dušu svira gusle. 

Odrastajući u Crnoj Gori, gde se ovaj tradicionalni srpski instrument najviše zadržao, naučio je da gusla.

Gusle spadaju u red instrumenata koje je veoma teško naučiti, naročito kada treba uskladiti pevanje i ton gusala. Onaj koji te dve komponente uspe da savlada može se smatrati majstorom, kaže naš sagovornik. Osnove je moguće savladati nakon četiri meseca intenzivnog vežbanja. Od svega, najvažnija je upornost.

Ovaj instrument se obično izrađuje od javora, a ovo drvo ima simboliku u srpskoj predhrišćanskoj religiji i označavalo je kult predaka. U želji da sačuva ovaj drevni instrument od zaborava, pre nešto manje od godinu dana naš sagovornik je osnovao Zavičajno udruženje gusle, čiji je zadatak da kroz druženje i okupljanje ljubitelja gusala neguje tradiciju.

Zbog kik-boksa je često kratak s vremenom. Priznaje, nekad ne može dovoljno da se posveti guslama, ali uvek ih, kaže, nosi u srcu. Svoju ljubav prenosi i na mlade kik-boksere, koji nisu imuni na njegov entuzijazam i naklonost prema ovom narodnom instrumentu.

Van bokserskog ringa gusla i u tome neizmerno uživa
Ostale vesti iz ove kategorije