Poljoprivreda

Gurmansko putovanje iza baštenskog zida u Bečeju

Zorana Bogdanović | 22. avgust. 2019. | 12:11 | Poljoprivreda

Saša Nikolovski iz Bečeja, po struci profesor srpskog jezika, svoje slobodno vreme provodi radeći u bio bašti gde uzgaja lekovito, začinsko bilje, razno povrće poput belog i crnog luka, različite vrste ljutih paprika i čeri paradajz.  

Iz hobija i ljubavi prema gastronomiji pre tri godine počeo je da pravi umake, najpre za svoju porodicu i prijatelje, da bi prošle godine registrovao porodično poljoprivredno gazdinstvo „Iza baštenskog zida“ i na tržište plasirao svoje proizvode od organskih sirovina.

Iako u ponudi ima ukuse različitih strana sveta, receptura po kojoj proizvodi umake oslikava njegovu sklonosti ka gastronomiji, zbog čega su krajnji proizvodi autentični. U nekoliko zalogaja možete okusiti gurmansko putovanje do Njujorka, Meksika, Makedonije, Italije… A od nedavno asortiman je upotpunio i jednim gruzijskim umakom.

Iako se uglavnom fokusirao na umake, proizvodi i džemove, suvi čeri u maslinovom ulju, kao i specifične vrste senfa. Prošle godine je proizveo i veoma brzo prodao 700 tegli. Kupci su mahom bili iz opštine Bečej, ali bilo je i potrošača iz drugih delova Vojvodine i inostranstva. Zato će ove godine proširiti proizvodnju na 1.000 tegli.

Kvalitet proizvoda ogleda se u sirovinama koje rastu iza baštenskog zida u Bečeju. Ne treba zanemariti ni dvodecenijsko iskustvo u uzgoju biljaka, kao ni upornost. Kako je bilo teško doći do literature koja podržava organsku proizvodnju, Nikolovski je krenuo da podrobno proučava biljke u svojoj bašti i da eksperimentiše. Rešenje gotovo svakog problema bio bašte ogleda se u nezi zemljišta, kaže naš sagovornik.

Kaže ponosan je na svoju baštu, na njene plodove i na činjenicu da zahvaljujući njoj porodici obezbeđuje zdravu i kvalitetnu hranu. U bašti uvek ima posla, zato je vreme najdragoceniji resurs. Svaki slobodan trenutak provodi u svojoj zelenoj oazi koja mu, nakon svakodnevnih obaveza pruža osećaj mira i potpunosti.

Gurmansko putovanje iza baštenskog zida u Bečeju
Ostale vesti iz ove kategorije