Društvo

Za poboljšanje uslova života Roma i Romkinja oko 106,5 miliona dinara

Zorana Bogdanović | 23. avgust. 2019. | 11:26 | Društvo

Javna prezentacija Nacrta Lokalnog akcionog plana za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji opštine Bečej održana je danas u zgradi Skupštine opštine. Ovaj strateški dokument rađen je za period od 2019. do 2021. i za cilj ima da stvori uslove za smanjenje siromaštva i suzbijanje diskriminacije Roma i Romkinja.

Planirane mere odnose se na unapređenja pet prioritetnih oblasti: stanovanje, obrazovanje, zdravlje, socijalna zaštita i zapošljavanje.

Za finansiranje programa LAP-a ukupno je predviđeno 106,5 miliona dinara, od čega se iz budžeta opštine Bečej izdvaja 63,3 miliona, a ostatak od viših nivoa vlasti i donatorskih sredstava.

Dokument predviđa da će za tri godine za poboljšanje uslova stanovanja i komunalne opremljenosti biti potrebno oko 98 miliona dinara.

Prema zvaničnoj statistici u opštini Bečej ima 842 pripadnika romske populacije, od toga oko 50 odsto njih nema nikakvu školsku spremu ili nepotpunu osnovnu školu. Ovaj procenat mogao bi biti i veći ako se uzme u obzir da se, kako se navodi u LAP-u, 1.663 stanovnika naše opštine izjašnjavaju kao Romi.

Lokalni akcioni plan je izrađen u okviru Programa IPA 2016 "Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma" (Program) koji finansira Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SКGO).

Za poboljšanje uslova života Roma i Romkinja oko 106,5 miliona dinara

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije