Kultura

Predstavljena „Autobiografija o nama, rukometni klub Bečej“

Vukašin Ljubojev | 27. septembar. 2019. | 11:44 | Kultura

Monografija „Autobiografija o nama, rukometni klub Bečej“ autora Aleksandra Obrovačkog predstavljena je sinoć u Narodnoj biblioteci Bečej.

Reč je o vrlo dragocenoj knjizi, koja predstavlja svedočanstvo o rukometnom dobu u periodu od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog veka i koja govori o jednoj generaciji, mladosti i izuzetnom sportskom uspehu, stečenom sa rukometnom ekipom sačinjenom od igrača amatera iz našeg grada. U knjizi se mogu pronaći i svedočenja o odnosu opštine i kluba, finansiranju, problemima, lepim i manje lepim uspomenama, rivalima, rezultatima i drugim informacijama u vezi sa rukometom u Bečeju.

Neposredni motiv za pisanje ove monografije jesu različita sećanja, prijateljske prepirke i dugi razgovori dvadesetak članovi tima o različitim periodima kluba. Letnje sastajanje koristili su kako bi evocirali uspomene na stara vremena, igre i događaje u vremenskom periodu od 17 godina. Prošle godine, autor knjige je predložio da se sećanja i uspomene zapišu, a uz pomoć pisanih tragova iz tog vremena potkrepljene su činjenice i napisana je monografija.

O knjizi su govorili pesnik Svetislav Travica i Nedeljko Stojković, istoričar koji je pisao recenziju za knjigu. On je pričao o razvitku sporta i velikim kulturnim i sportskim dešavanjima  u Bečeju, prvim sportskim društvima i klubovima, rukometnim uspesima državnog i lokalnog nivoa.

Na sinoćnoj promociji je prodato preko četrdeset primeraka monografije, što je sam dokaz da Bečejci žele da sačuvaju uspomenu na uspehe i uspone ovog sporta u našem gradu.

Predstavljena „Autobiografija o nama, rukometni klub Bečej“
Ostale vesti iz ove kategorije