Društvo

Usluge Gerontološkog centra Bečej predstavljene stanovnicima Mileševa i Drljana

Zorana Bogdanović | 9. oktobar. 2019. | 11:09 | Društvo

Žitelji Mileševa i Drljana imali su prilike da se upoznaju sa radom i uslugama Gerontološkog centra Bečej. Na radionici održanoj u prostorijama mesne zajednice bilo je reči o specifičnostima starenja, bolestima, nezi bolesnika u kućnim uslovima, demenciji i pravima starih osoba iz domena socijalne zaštite koja bi mogla da im budu korisna za očuvanje kvaliteta života.

Gerontološki centar Bečej broji 193 korisnika i funkcioniše na tri lokacije. U sklopu glavne zgrade nalazi se i stacionar u kojem borave najteži bolesnici i nepokretne osobe.

Najveći broj korisnika smešten je u centralnom objektu, gde se nalazi dementno odeljenje koje ima mali broj ustanova u Srbiji.

Prve simptome demencije uočava porodica. To su zaboravnost, zbunjenost i promene na psihološkom planu. Demencija se ne leči, ali njeni simptomi se mogu odložiti, kazala je glavna sestra Gerontološkog centra Bečej Teodora Brašnjo Tot.

Radionica je realizovana u okviru projekta "Ka unapređenju položaja seoskih žena u opštini Bečej" koji Opština Bečej  sprovodi uz podršku Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN WOMEN a uz finansijsku pomoć Evropske unije.

Usluge Gerontološkog centra Bečej predstavljene stanovnicima Mileševa i Drljana
Ostale vesti iz ove kategorije