Kultura

Objekat Gradskog muzeja u Bečeju među neuslovnijim u Srbiji

Zorana Bogdanović | 16. oktobar. 2019. | 13:15 | Kultura

Osim što deo zgrade Gradskog muzeja u Bečeju nije bezbedan za korišćenje, ne postoje ni adekvatni uslovi za čuvanje značajnog kulturnog nasleđa koje se nalazi u toj ustanovi, čiji objekat datira od osamdesetih godina XIX veka.

Velika sala nije u funkciji od početka leta jer je, zbog obimnih padavina a usled prokišnjavanja krova, plafon počeo da se urušava. To, međutim, nije jedini problem. Ništa bolja situacija nije ni u muzejskim depoima čiji su zidovi takođe počeli da se urušavaju.

Iz Ministarstva kulture i informisanja poručuju da nije upitan kvalitet obavljanja muzejske delatnosti, ali da su uslovi u kojima rade zaposleni veoma loši. Do kraja godine biće raspisan konkurs „Gradovi u fokusu“ uz pomoć kojeg se po fazama može započeti rešavanje gorućih pitanja bečejskog muzeja.

Lokalna samouprava u saradnji sa Gradskim muzejom Bečej treba da izradi projektnu dokumentaciju. Rukovodioci te ustanove kulture otići će u resorno ministarstvo kako bi dobili savete upoznali se sa  procedurom postupanja, kazao je Masliković.

U rešavanje problema osim resornog ministarstva i Opštine Bečej, trebalo bi uključiti i Kancelariju za javna ulaganja i druga ministarstva koja mogu da pomognu da se ovaj objekat sanira i da muzej počne da radi u adekvatnim uslovima, kaže pomoćnik ministra.

Uprkos svemu, muzejska delatnost u bečejskoj ustanovi nije obustavljena.

Objekat Gradskog muzeja u Bečeju među neuslovnijim u Srbiji
Ostale vesti iz ove kategorije