Politika

JP „Toplana“ udeo u „Gasu“ daje kao zalog u isplati duga prema „Srbijagasu“

Zorana Bogdanović | 28. oktobar. 2019. | 14:32 | Politika

Opština Bečej odbila je da otkupi 49 odsto udela firme „Aliska tera“ iz Mađarske u preduzeću „Potisje-Bečej“ DOO, zbog čega manjinski partner ima nameru da do 30. novembra ove godine svoj deo proda trećem licu po ceni od 100.000 evra.

O ovoj tački dnevnog reda odbornici Skupštine opštine Bečej žustro su raspravljali, a predstavnici opozicije osporavali su usvajanje ove odluke jer, kako su naveli, nije u interesu građana Bečeja.

Vladajuća većina osporavala je ove argumente, navodeći da Opština Bečej i dalje ostaje većinski vlasnik „Potisja“ i da ima najveći uticaj na donošenje odluka u preduzeću.

Raspravljalo se i o davanju saglasnosti Javnom preduzeću „Toplana“ Bečej da 49 odsto udela u privrednom društvu DOO „Gas“ Bečej da kao zalog u naplati duga prema JP „Srbijagas“ koji je nastao do oktobra 2013. Glavni dug iznosi oko 84 miliona dinara, a kamata oko 28 miliona dinara.

Inicijativa da se akumulirani dug „Srbijagasu“ otplati prodajom udela u zajedničkom preduzeću „Gas“ Bečej pokrenuta je 2012. godine kada je rukovođenje preduzećem preuzela sadašnja garnitura, tvrdi Vuković.

Dok vladajuća većina veruje da JP „Toplana“ na ovaj način može izmiriti svoje obaveze prema „Srbijagasu“, opozicija, sa druge strane, sumnja da u izvršnom postupku prodaje putem javnog nadmetanja neće biti obezbeđeno dovoljno sredstva za otplatu dugovanja.

JP „Toplana“ udeo u „Gasu“ daje kao zalog u isplati duga prema „Srbijagasu“
Ostale vesti iz ove kategorije