Kultura

Izložba „Kolekcionarstvo“ o kulturnom i sportskom životu Bečeja XX veka

Zorana Bogdanović | 13. novembar. 2019. | 13:23 | Kultura

Izložba pod nazivom „Kolekcionarstvo“ autora Borisa Lozanova otvorena je u galeriji „Krug“ u Bečeju.

Radio aparati, magnetofoni, gramofoni, projektori, dijaprojektori – ukratko rečeno izložena je tehnika iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Izloženi su radio aparati jugoslovenske proizvodnje, poput „Tesle“ jednog od starijih modela proizvedenih 1950-tih godina, zatim modeli „Soča“, „Pupin“, „Šansona“, „Melodija“, mađarski „Melodin“, slovenački „Iskra Sežana“. Svi izložbeni predmeti su u funkciji i dan danas.

Autor je kroz ovu izložbu želeo da dočara kulturni i sportski život omladine Bečeja pre šezdesetak godina. Postavku čine i fotografije fudbalera, boksera, hokejaša, fijakera i ugostiteljskih objekata onog vremena, poput čuvenog Najlona ili Čarde.

Boris Lozanov je još kao dvanaestogodišnji dečak sakupljao je bioskopske plakate, brošure o kratkom sadržaju filma, značke, ploče, kojih danas ima više od 2.000. Ipak, kaže da je kolekcionarstvom zvanično počeo da se bavi kada je otišao u penziju, pre otprilike pet godina. Želja mu je da osposobi najstariji radio aparat iz svoje kolekcije marke „Filips“, koji datira još iz 1929. godine.

Izložbu „Kolekcionarstvo“ u galeriji „Krug“ možete pogledati do subote 16. novembra.

Izložba „Kolekcionarstvo“ o kulturnom i sportskom životu Bečeja XX veka
Ostale vesti iz ove kategorije