Društvo

Hodajući „glavnom ulicom Evrope“ za 97 dana prešao 2.500 kilometara

Zorana Bogdanović | 15. novembar. 2019. | 13:38 | Društvo

Jovan Subotički, svetski putnik i avanturista iz Bečeja, prepešačio je „Put Svetog Jakova“ od kućnog praga u Cirihu, preko Francuske do konačne destinacije na severozapadu Španije - katedrale Santijago de Kompostela.

Rutu dugačku 2.540 kilometara prešao je u dve etape i završio je ukupno za 97 dana. „Glavnom ulicom Evrope“ godišnje prođe nekoliko stotina hiljada vernika i turista kako bi stigli u svetilište Svetog Jakova, o kome je Luis Bunjuel napravio i antologijski film „Mlečni put“.

Iako tradicija hodočašćenja ovom rutom datira još iz kraja 8. veka, može se reći da se omasovilo u poslednjih pedesetak godina. Naš sagovornik ističe da su mu susreti i razgovori sa ljudima najdragoceniji. Sam put za njega bio je podjednako i fizički i duhovni izazov.

Ruta prolazi pored crkava koje su tokom 11. i 12. veka izgrađene u čas Svetog Jakova. Prošavši 500 kilometara kroz Švajcarsku video je mnoštvo prelepih krajolika okruženih alpskim jezerima. Međutim, nakon četrdeset i dva dana, zbog povrede prednjih ligamenata kolena, morao je da prekine putovanje i potraži lekarsku pomoć.

Na putu do Santijaga može da pešači svako ko se oseća dovoljno fizički sposobnim. Kako ne postoji starosno ograničenje, ovom rutom rame uz rame putu hodočasnici u devetoj deceniji života i tinejdžeri. Naš sagovornik je pešačeći „glavnom ulicom Evrope“ dnevno u proseku prelazio između 25 i 30 kilometara.

Intervju sa našim sugrađaninom Jovanom Subotičkim možete pogledati večeras od 20 časova u emisiji „Bečejski ugao“.

Hodajući „glavnom ulicom Evrope“ za 97 dana prešao 2.500 kilometara
Ostale vesti iz ove kategorije