Poljoprivreda

U Drljanu obuke o načinu uzgoja povrća u plastenicima

Zorana Bogdanović | 19. novembar. 2019. | 12:12 | Poljoprivreda

Petnaestoro stanovnika Drljana stiče praktična i teorijska znanja iz oblasti socijalnog preduzetništva i poljoprivredne proizvodnje, a u okviru prekograničnog IPA projekta „Socioagro“, koji u tom naseljenom mestu organizacija „Kathaz“ iz Segedina i Fondacija „Poverelo“ iz Hajdukova realizuju dve godine unazad.

Za potrebe plasteničke proizvodnje u okviru projekta „Socioagro“ od juna prošle godine zaposleno je petoro stanovnika iz Drljana. Među njima je Mile Almaši, koji se inače trinaest godina bavi uzgojem kupusa. Zahvaljujući ovom projektu odvažio se da i sam započne ovaj vid poljoprivredne proizvodnje.

U plasteniku izgrađenom na poljoprivrednom zemljištu Fondacije „Poverelo“ pre deset dana posejan je spanać, koji je trenutno u fazi nicanja. Osim praktičnog rada u plastenicima, polaznici obuke „potkovani“ su i teorijskim znanjem o procesu gajenja paprike, kupusa, paradajza i spanaća u plasteničkim uslovima.

Usevi ove plasteničke proizvodnje upotrebljeni su u humanitarne svrhe. Fondacija „Poverelo“ ima tri „Lurkokuće“ u Vojvodini pod čijim okriljem se nalazi sedamdesetoro siromašne dece. Većina poljoprivrednih proizvoda korišćena je upravo za potrebe kuhinje Lurkokuća“.

Projekat je usmeren ka porodicama koje imaju finansijske poteškoće i za cilj ima da osnaži lokalno stanovništvo tako što će im pružiti neophodna znanja za pokretanje sopstvenog posla, ili unapređenje postojećeg. Razvijanjem preduzetničkih sposobnosti učesnici će biti osposobljeni da upravljaju rizikom, da procenjuju neophodna ulaganja i uštede koje mogu ostvariti u svom poslovanju.

U Drljanu obuke o načinu uzgoja povrća u plastenicima
Ostale vesti iz ove kategorije