Privreda

Stigao prvi kontingent kontejnera za reciklažu namenjenih domaćinstvima

Zorana Bogdanović | 29. novembar. 2019. | 16:34 | Privreda

Preduzeće „Potisje-Bečej“ DOO u naredne dve godine od beogradske firme „Ekostar pak“  u okviru akcije „Reciklirajmo zajedno“ dobiće oko 1.000 kontejnera za sekundarne sirovine. Vrednost ove investicije je oko 200.000 evra, a nedavno je stigao prvi kontingent od 100 komada.

Kontejneri će biti postavljeni na javnim površinama i to po jedan na deset domaćinstava. „Potisje“ će ih prazniti jednom sedmično, a kada oni budu postavljeni u svim delovima opštine, iz upotrebe će biti izbačeni zeleni džakovi koje trenutno građani koriste za odvajanje sekundarnih sirovina.

Iako je to zakonska obaveza, činjenica je, tvrde naši sagovornici, da reciklaža nije visoko profitabilan posao, jer sakupljanje i odvajanje sekundarnih sirovina iziskuje dodatne troškove za preduzeće, koji su daleko veći ako građani pravilno ne razvrstavaju otpad.

Što se tiče „uspešnosti“ odvajanja otpada po domaćinstvima, rezultati i dalje nisu na zavidnom nivou. Džakovi za sekundarne sirovine sadrže 50 odsto smeća koje se ne reciklira. Naši sagovornici su apelovali na građane da aktivno uključe u sistem primarne selekcije.

Stigao prvi kontingent kontejnera za reciklažu namenjenih domaćinstvima
Ostale vesti iz ove kategorije