Poljoprivreda

Državno poljoprivredno zemljište: nove mere efikasnijeg korišćenja

Redakcija TV Bečej | 6. avgust. 2015. | 11:20 | Poljoprivreda

Državno poljoprivredno zemljište: nove mere efikasnijeg korišćenja

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđa bolje i pravednije korišćenje državnog zemljišta, što je naročito važno za male poljoprivrednike, rečeno je na jučerašnjoj javnoj raspravi. Jedan od ciljeva izmena i dopuna ovog Zakona jeste i stvaranje uslova za to da se od zakupa poljoprivrednog zemljišta zaradi mnogo više nego što je to do sada bio slučaj.

Skoro polovina raspoloživog obradivog državnog zemljišta se ne izlicitira, jedan deo uzurpiraju nepoznata lica, koja ga koriste bez postupka javnog nadmetanja i ne plaćaju naknadu, istakla je ministarka poljoprivrede, Snežana Bogosavljević-Bošković. Računice pokazuju da Srbija zbog toga gubi značajne prihode, u visini od približno 15 miliona evra, što je trećina onoga što zaradimo, ukazala je ministarka i precizirala da se trenutno samo u sudskim sporovima po tom osnovu potražuje oko 22 miliona evra. Predlog ovog zakona predviđa da se za sve buduće zakupce uvede obaveza vođenja knjige polja i uspostavljanje plodoreda.

Imajući u vidu činjenicu da je poljoprivredno zemljište dobro od opšteg interesa, da se značajan deo tog zemljišta ne koristi, kao i da se u poljoprivredi beleži nizak nivo investicija, Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu predloženo je i da se do 30 odsto državnog zemljišta može dati u zakup velikim investitorima.

Takođe, predviđeno je da poljoprivredno zemljište koje nije izdavano u zakup najmanje 3 godine uzastopno može da se izda na besplatno korišćenje za period do 5 godina, sa mogućnošću produžavanja zakupa do 20 godina, pri čemu će biti utvrđen i novi period izdavanja zemljišta u zakup. Predlog je da taj period bude produžen sa 20 na 25 godina, a za velike investicije sa 20 na 30 godina.

Nacrt zakona predviđa i pooštravanje sankcija za uzurpatore državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i za lokalne samouprave koje ne poštuju rokove i procedure u donošenju i sprovođenju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Uvode se kazne za uzurpatore u visini trostrukog iznosa najviše postignute prosečne cene zakupa na teritoriji okruga, a ukoliko je uzurpator NN lice, jedinica lokalne samouprave može da donese odluku o skidanju useva.

Sastavni deo Nacrta zakona jeste predlog predstavnika udruženja poljoprivrednika da se deo državnog poljoprivrednog zemljišta proda poljoprivrednicima. Uslov za to jeste da oni nemaju posed veći od 30 hektara, a mogu da kupe maksimalno do 20 hektara. Prihvaćen je i predlog da se dodatno pomogne ovim poljoprivrednicima tako što bi se obezbedila mogućnost plaćanja kupljenog zemljišta u periodu do 5 godina.

Nacrt ovog zakona je u proceduri javne rasprave od 30. jula, a predviđeno je da rasprava o ovom zakonskom rešenju traje

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije