Kultura

Delovi nošnje predaka izloženi u Gradskom muzeju

Vukašin Ljubojev | 23. decembar. 2019. | 12:37 | Kultura

„Delovi nošnje“ naziv je postavke koja je svečano predstavljena bečejskoj publici minulog petka u Gradskom muzeju u Bečeju.

Izložba predstavlja mali deo sveukupne etnološke zbirke tekstila ove ustanove kulture, jer od ukupno 169 predmeta, koliko ih se danas nalazi u muzeju, građanima je predstavljeno 49 različitih delova odeće i obuće.

Ono što karakteriše predmete iz ovih krajeva jesu „ukrasi“, odnosno specifični vezovi cvetnih motiva i geometrijskih oblika koji su rađeni u raznim bojama. Sa druge strane, na pojedinim delovima srpskih nošnji zastupljeno je ukrašavanje zlatnom i srebrnom žicom.

Pored tekstilnih odevnih predmeta, postavku čine i dva para obuće. Reč je o svečanim čizmama izrađenim početkom 20.  veka u Bečeju.

Svečanom otvaranju u maloj sali prisustvovalo je četrdesetak sugrađana. Ispostavilo se da je postavka koju je priredio kustos etnolog Gradskog muzeja Dušan Ivetić pun pogodak, te da bečejska publika voli da vidi šta se to sve čuva u zbirkama Gradskog muzeja. Zainteresovani koji žele da posete izložbu starih ručnih radova sa ovih prostora, moći će to da učine do kraja februara.

Delovi nošnje predaka izloženi u Gradskom muzeju
Ostale vesti iz ove kategorije