Kultura

Svečani koncert uvertira za jubilarnih 40 godina postojanja

Zorana Bogdanović | 30. decembar. 2019. | 10:19 | Kultura

Članovi Kulturno-umetničkog društva „Đido“ 39. godinu rada i postojanja zaokružili su svečanim koncertom u velikoj sali Gradskog pozorišta Bečej.

U uvodnom delu programa prisutnima se obratila Dalila Dujaković, zamenica predsednika opštine istakavši da „Đido“ u lokalnoj samoupravi ima iskrenog partnera, koji će najmasovnijem udruženju građana u opštini iduće godine pružiti podršku u obeležavaju značajnog jubileja – četiri decenije postojanja.

Praznik pesme i igre otvorila je ženska pevačka grupa „Bereginje“ pod rukovodstvom etnomuzikologa Olge Marković, nakon čega je izvođački ansambl odigrao Kisel vode – igre iz Srema. Bečejske folkloraše pratio je narodni orkestar KUD-a „Đido“, u kojem je sviralo dvanaestoro članova i četvoro prijatelja ansambla.

Svečanost su uveličali i gosti iz Kulturno-umetničkog društva „Bor“ koji su se publici predstavili sa igrama iz Šumadije, završnim kolom iz opere „Ero s onoga svijeta“ koreografa Branka Markovića i srpskim igrama Crnorečja za koje koreografiju potpisuje Zoran Katić.

Prethodne subote, 21. decembra održan je svečani koncert dečijih grupa "Đida" u okviru kojeg je podeljeno više od 100 novogodišnjih paketića koje je donirala Opština Bečej. Oba koncerta tematski su bila vezana za negovanje narodnih običaja i praznika, zbog čega je program poprimio i edukativni karakter.

Na kraju treba dodati da će ljubitelji i poštovaoci folklorne tradicije iduće godine od 13. do 16. avgusta u centru Bečeja moći da uživaju u petom međunarodnom festivalu folklora „Bečej folk fest“.

Svečani koncert uvertira za jubilarnih 40 godina postojanja
Ostale vesti iz ove kategorije