Društvo

Dvanaestoro Bečejaca učestvovalo u bogojavljenskoj tradiciji

Vukašin Ljubojev | 20. januar. 2020. | 13:37 | Društvo

Dvanaestoro Bečejaca zaplivalo je juče hladnom Tisom kako bi na viteški način podsetilo na sabornost, jedinstvo u veri i širenje mira i ljubavi koje je i Isus slao.

Iako je izmereno svega nekoliko stepeni iznad nule, učesnici su bili i više nego motivisani da nastave tradiciju dugu više od jedne decenije.

Devetnaestogodišnja Nastasija Lakić bila je jedina dama na ovogodišnjem plivanju, iako je pokušala da nađe drugaricu koja će sa njom učestvovati, to joj nije pošlo za rukom. Ne samo da prijateljice nisu htele da učestvuju, već su i drugari bili manje hrabri od nje. Ovogodišnjim iskustvom Nastasija poručuje da će i naredne godine sigurno zaplivati.

Pored Nastasije u vodi su se našli i iskusni plivači u hladnoj vodi, a jedan od njih je Nikola Prkosovački, kojem je ovo bilo peto bogojavljensko plivanje.

Blagoslov crkve je izostao, zbog čega krst koji su organizatori pripremili nije bio osveštan. Podsećanja radi, u gradovima širom Srbije za Časni krst juče je plivalo više hiljada ljudi a na taj način Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje. Na jučerašnji dan proslavlja se uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u obliku goluba i glasa: "Ovo je Sin moj i Njega poslušajte".

Dvanaestoro Bečejaca učestvovalo u bogojavljenskoj tradiciji
Ostale vesti iz ove kategorije