Društvo

Osnovni sud u Bečeju u korak sa evropskim prosekom rešavanja starih predmeta

Zorana Bogdanović | 20. januar. 2020. | 13:37 | Društvo

Osnovni sud u Bečeju je i dalje među pet najefikasnijih sudova u Srbiji, ocenio je portparol te institucije Marko Božović pozivajući se na rezultate ostvarene u prošloj godini.

Osnovni sud je na početku 2019. beležio 220 starih predmeta, što je skoro sedam odsto od ukupnog broja nerešenih predmeta. U toku minule godine rešeno je ukupno 679 starih predmeta, da bi na kraju 2019. ostala 52 stara predmeta što je 2,2 odsto od ukupnog broja nerešenih predmeta, kazao je Božović.

U Osnovnom sudu u Bečeju i sudskoj jedinici u Novom Bečeju u toku 2019. od ukupno 9.175 rešeno je 6.843 predmeta. Prošle godine zabeleženo je 10 pritužbi na rad suda i dva prigovora zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, a sve je ocenjeno kao neosnovano.

Osnovni sud u Bečeju prošle godine izrekao je 108 rešenja na osnovu kojih su po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici produžene hitne mere, a počiniocu određeno ili hitno iseljenje iz stana ili zabrana komunikacije sa žrtvom.

Što se tiče prihodovne strane, ovaj pravosudni organ lane je naplatio sudske takse u visini od 25 miliona dinara i više od 3,5 miliona dinara po osnovu kazni iz krivičnog postupka.

Inače, u maju je istekao petogodišnji mandat predsedniku Osnovnog suda Bečej Goranu Čimburoviću. Nakon što je sproveden konkurs, Visoki savet sudstva ga je predložio za predsednika Osnovnog suda u Bečeju. Čimburović trenutno je vršilac te funkcije, a o njegovom imenovanju na mesto predsednika suda odlučivaće Narodna skupština Srbije.

Osnovni sud u Bečeju u korak sa evropskim prosekom rešavanja starih predmeta
Ostale vesti iz ove kategorije