Sport

Blizu 100 takmičara na XIII Kupu Balaši u Bečeju

Redakcija TV Bečej | 17. februar. 2020. | 10:06 | Sport

Trinaesti po redu Kup Balaši Balinta održan je u Bečeju u prostorijama Mađarskog kulturnog društva „Petefi Šandor“.

Reč je o takmičenju u mačevanju u stilu Barante, čiji suorganizator je Udruženje za očuvanje tradicije „Soko” iz Bečeja.

Na ovoj manifestaciji je učestvovalo 96 takmičara iz Slovačke, Rumunije, Mađarske i iz Srbije. Oni su odmerili snage u tradicionalnoj mađarskoj borilačkoj veštini, u Baranti.

Gergelj-ne Filipinji je na takmičenje stigla iz mađarskog grada Kapošvar. Ovom borilačkom veštinom se bavi osam godina, a u Bečej je došla kao takmičar i kao sudija. Prema njenim rečima, u Baranti se borci protivnici uče poštenju i sa jedne i sa druge strane.

Na ovom takmičenju u mačevanju učestvovala su trinaestorica dečaka iz Bečeja i jedna devojčica iz Bačkog Gradišta, po imenu Oršolja Kovač. Ova tinaestogodišnjakinja Barantom se bavi od prošle godine, a ovo joj je prvo takmičenje.

Mark Benedek iz Temišvara već šestu godinu za redom učestvuje na Kupu Balaši. Njegov glavni cilj nije da pobedi, već mu, kaže, mnogo više znači dobra atmosefa na takmičenju.

Predsednik Državnog saveza Barante u Mađarskoj, dr Henrik Nemet čestitao je Bečeju na odličnoj organizaciji, dobroj atmosferi, kao i na činjenici da je naš grad ovom manifestacijom doprineo konsolidaciji nacionalne kohezije.

Blizu 100 takmičara na XIII Kupu Balaši u Bečeju
Ostale vesti iz ove kategorije