Zdravstvo

COVID-19: DZ Bečej izdao upustva i preporuke stanovništvu

Redakcija TV Bečej | 13. mart. 2020. | 10:23 | Zdravstvo

COVID-19: DZ Bečej izdao upustva i preporuke stanovništvu

Iz Doma zdravlja Bečej apeluju na građane da se bez preke potrebe ne javljaju toj zdravstvenoj ustanovi kako bi se smanjile mogućnosti širenja zaraze. Ovaj apel naročito se odnosi na starije pacijente, hronične bolesnike i pacijente koji imaju teža oboljenja.

Svoje recepte za lekove koje uobičajeno koriste mogu obezbediti telefonom pozivom na sledeće brojeve Doma zdravlja Bečej :

  • od 7 do 19 časova - 021 6912660
  • od  10-12 časova i od 15-17 časova  - 021 6915310

Građani u okolnim mestima i Novom selu  treba da pozovu poznate telefone putem kojih inače zakazuju zdravstvene usluge u svojim mestima stanovanja. 

Preporuka je da se odlože kontrole, snimanja, laboratorijske analize, koje u ovom trenutku nisu hitne i neophodne, dok se situacija  sa  aktuelnim problemom sa virusom Covid-19 ne smiri, poručuju iz bečejske zdravstvene ustanove.

"Molimo sve građane da ove preporuke ozbiljno shvate u svom, ali i u interesu celokupnog građanstva", navodi se u saopštenju Doma zdravlja Bečej

 

Ukoliko sumnjate da ste zaraženi

Dom zdravlja Bečej obezbedio brojeve telefona koje možete pozvati ukoliko sumnjate da ste bili u kontaktu ili sumnjate da imate  simptome zaraze virusom Covid-19 - suvi kašalj, temperaturu, glavobolju, bol u mišićima, eventualno otežano disanje.

Brojevi telefona koje možete pozvati od 7 do 19 časova:

  • 062/886-20-66
  • 062/880-65-75
  • 062/886-20-65
  • 062/886-20-67

Noću i vikendom, u slučaju neophodne potrebe, možete pozvati 062/809-52-63.

Na navedene brojeve telefona javljaće se zdravstveno osoblje Doma zdravlja Bečej, a na građane se apeluje da zovu samo i isključivo za savete i pitanja koja se odnose na sumnju na eventualnu mogućnost zaraze Covid-19.

Na pitanja zdravstvenog osoblja treba da odgovarate jasno, iskreno i precizno, kako bi se mogla dobiti adekvatna uputstva.  

Takođe postoje i brojevi telefona  putem kojih građani mogu direktno da kontaktiraju nadležne epidemiologe u Novom Sadu:

  • 064/802-88-94  
  • 064 802-88-95

 

Umesto dolaska u DZ, pozovite telefonom

Telefonski kontakt sa zdravstvenim osobljem, umesto dolaska u objekte Doma zdravlja je postupak koji se u ovom momentu najviše preporučuje,jer se na taj način dobiju primerena uputstva, a postiže se najvažniji cilj - izbegava se širenje zaraze, navodi se u saopštenju bečejske zdravstvene ustanove.

"Ukoliko pacijenti sa simptomima  Covid-19 ipak dodju u Dom zdravlja, molimo ih da sačekaju  ispred ulaza u Službu hitne medicinske pomoći, da stave masku, a pratilac, takodje, sa maskom, da obavesti medicinsko osoblje  koje će pacijenta  na adekvatan način sprovesti u za to obezbeđenu prostoriju za izolaciju, uz poštovanje pravila zaštite, pregledati i dalje postupati prema protokolu. Ipak, ponovo naglašavamo da je najpametnije uvek prvo kontaktirati  zdravstveno osoblje  telefonom, a dolazak u DZ za osobe koje sumnjaju da su obolele od Covid-19 najpoželjnije je da bude najavljen", stoji u saopštenju Doma zdravlja Bečej.

DZ Bečej je obezbedio i mobilne timove koji će dolaziti kod, isključivo onih pacijenata koji su u teškom stanju, kako bi ih sproveli na dalje lečenje u nadležnu ustanovu, uz prethodnu konsultaciju epidemiologa, opet sa istim ciljem, da se što je više moguće spreči prenošenje zaraze.

Ostale vesti iz ove kategorije