Društvo

Mogu li kućni ljubimci preneti korona virus?

Zorana Bogdanović | 19. mart. 2020. | 11:17 | Društvo

Usled epidemije korona virusa, vlasnici kućnih ljubimaca zabrinuti su da li im njihovi psi i mačke mogu preneti virus Kovid-19.

Najnoviji podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da nije dokazana mogućnost prenošenja virusa Kovid-19 sa pasa i mačaka na ljude i obrnuto.

Poznato je da oni oboljevaju od drugačijeg tipa korona virusa, koji se ne prenosi na vlasnike, kaze specijalista doktor veterinarske medicine Velimir Mikalački.

Ipak, stručnjaci savetuju vlasnike kućnih ljubimaca da se pridržavaju higijensko-sanitarnih mera.

Iako se za održavanje higijene pasa i mačaka preporučuje korišćenje sredstava namenjenih za kućne ljubimce, budući da vlada njihova nestašića, vlasnici mogu koristiti i sredstva za ljudsku upotrebu.

Osim pojačane higijene, psima i mačkama koji žive u kućnim uslovima trebalo bi onemogućiti nekontrolisano spoljašnje kretanje.

Inače, veterinarska ambulanta “Žarvel Vet” u Bečeju za vreme trajanja vanrednog stanja, radiće u izmenjenom režimu, a sve posete veterinaru se unapred zakazuju putem telefonskog broja 021/6912-611.

Veterinarska ambulanta “Žarvel Vet” osobama starijim od 65 godina omogućiće besplatnu kućnu dostavu hrane, opreme, kozmetike, lekova I drugih neophodnih sredstava za kućne ljubimce.

Inače, radno vreme ambulante je jednokratno od 9 do 18 časova radnim danima, subotom do 13 časova. Za unapred dogovorene pacijente koji zahtevaju svakodnevnu brigu i negu ambulanta će raditi svake nedelje od 11 do 13 časova.

Mogu li kućni ljubimci preneti korona virus?
Ostale vesti iz ove kategorije