Društvo

PROVERAVALI SMO: Kako protiče policijski čas u opštini Bečej?

Redakcija TV Bečej | 22. mart. 2020. | 15:27 | Društvo

Ekipa Televizije Bečej proverila je sinoć kakvo je stanje na ulicama naše opštine u vreme zabrane kretanja, budući da je od uvođenja policijskog časa policija privela nekoliko građana iz opštine Bečej zbog nepoštovanja ove mere i određeno im je zadržavanje do 48 sati.

U prva tri sata zabrane kretanja na ulicama u Bečeju, Bačkom Gradištu i Bačkom Petrovom Selu nismo sreli gotovo nikog, osim policijskih patrola koje su bile prisutne u svim naseljenim mestima koje smo obišli.

Inače, kršenje policijskog časa se do sada tretiralo kao delo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, za koje je, po Krivičnom zakoniku, zaprećena novčana kazna od 100.000 do čak milion dinara, ili zatvorska sankcija do tri godine.

Vlada Srbije donela je Uredbu koja propisuje da se kršenje naredbe ograničenja i zabrane kretanja tretira kao prekršaj, a propisane novčane kazne za nepoštovanje ove mere kreću se od 50.000 do 150.000 dinara. Takođe, može se pokrenuti i dovršiti prekršajni postupak i u slučaju da je protiv učinioca pokrenut ili je u toku krivični postupak za krivično delo koje obuhvata obeležja tog prekršaja, stoji u Uredbi.

Policijski čas je od danas produžen i trajaće u periodu od 17 časova do 5 ujutro. Građani stariji od 65 godina nedeljo mogu napuštati svoje domove od 3 do 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će država biti prinuđena da produžava vreme zabrane kretanja, ako treba i do potpune zabrane, ukoliko građani ne budu striktnije poštovali mere Vlade.

Već u utorak će biti 24 sata policijski čas, ako se ne budemo pridržavali navedenih mera, upozorio je on.

Građani će tokom trajanja zabrane kretanja, shodno odluci Vlade, moći da svoje kućne ljubimce izvedu u šetnju od 20 do 21 čas.

Građani mogu izvesti svoje ljubimce u šetnju u maksimalnom trajanju od dvadeset minuta i najviše dvesta metara od mesta svog prijavljenog prebivališta. Te šetnje se ne smeju obavljati u grupama.

Radnici u privredi i poljoprivredi moraju imati adekvatne dozvole za rad u vreme trajanja zabrane kretanja, budući da policijske patrole redovno zaustavljaju i proveravaju građane.

Kako smo nezvanično saznali, građani naše opštine uglavnom su disciplinovani i poštuju mere koje su naložili državni organi, a koje za cilj imaju da zaštite zdravlje stanovništva i spreče širenje korona virusa.

Državni organi apeluju na sve građane da poštuju propisane mere, jer se neće tolerisati njihovo kršenje. Sve osobe koje se budu oglušile o njih biće sankcionisane u skladu sa zakonom.

PROVERAVALI SMO: Kako protiče policijski čas u opštini Bečej?
Ostale vesti iz ove kategorije