Društvo

Građanima opštine Bečej podeljeno nekoliko hiljada litara dezinfekcionog sredstva

Zorana Bogdanović | 26. mart. 2020. | 12:14 | Društvo

Na osnovu odluke Štaba za vanredne situacije opštine Bečej, Javno preduzeće „Vodokanal“ danas je počelo sa besplatnom podelom dezinfekcionog sredstva građanima u svim naseljenim mestima te opštine. Reč je o natrijum-hipohloritu, koji se inače koristi za dezinfekciju vode, a „Vodokanal“ ga za svoje potrebe proizvodi od 2015.

U toku današnjeg i sutrašnjeg dana, građanima opštine Bečej, biće podeljeno nekoliko hiljada litara koncentrata natrijum-hipohlorita. Osim za dezinfekciju vode, ovo hemijsko jedinjenje je Svetska zdravstvena organizacija preporučila i za dezinfekciju ruku, radnih površina, podova, zaštitne opreme.

Dobijeni rastvor građani treba da razblaže sa vodom, u skladu sa uputstvom koje su dobili. Za podove razmera je 1:3, a za ruke 1:6.

Inače, na terenu smo mogli da primetimo da se građani uglavnom pridržavaju propisanih mera koja se tiču međusobnog odstojanja, nošenja zaštitnih maski i rukavica. Mnogi od njih rekli su da strogo poštuju savete stručnjaka kada je reč o merama prevencije i higijene.

Građanima starijim od 65 godina, koji nikako drugačije nisu mogli da se snađu, dezinfekciono sredstvo dostavljali su volonteri opštinskog mobilnog tima. Ipak, apeluje se na građane da volontere isključivo angažuju za nabavku hrane i lekova, budući da dnevno u proseku ovaj tim dobije oko 200 poziva građana, a da na terenu deluje osamdesetak volontera.

Podela građanima biće nastavljena i u toku sutrašnjeg dana. Podsetimo da će radnici preduzeća „Vodokanal“ sutra od 8 do 13 časova sredstvo deliti na parkingu kod sportskog centra u Bečeju, potom u Bačkom Gradištu od 8.30 do 12.30 na uglu Glavne i Šajkaške na Bunaru B-3, u Mileševu ispred Mesne zajednice od 9 do 12, dok stanovnici Poljanice i Radičevića treba da u mesnoj zajednici dostave ambalažu koja će biti napunjena sledećeg radnog dana.

Građanima opštine Bečej podeljeno nekoliko hiljada litara dezinfekcionog sredstva
Ostale vesti iz ove kategorije