Društvo

U Bečeju obeležena 75. godišnjica pobede nad fašizmom

Vukašin Ljubojev | 11. maj. 2020. | 6:58 | Društvo

Širom Evrope minule subote obeležen je 9. maj - Dan pobede nad fašizmom, ali i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije koji je usledio pet godina kasnije.

Povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom i u znak sećanja na sve žrtve koje su pale za vreme Drugog svetskog rata u antifašističkoj borbi, predstavnici lokane samouprave, Opštinske organizacije SUBNOR-a i članovi Socijalističke partije Srbije položili su vence na spomenik Pobede na Tisi.

Činjenica je da pojedini istoričari konstatuju da je značaj i smisao borbe protiv fašizma, koji je uz masovne zločine skoro šest godina „gazio“ evropske zemlje, u velikoj meri zaboravljen, istakla je Češljević.

Zato je važno, kaže ona, da se današnjim generacijama ističu relevantne činjenice, da se mladima u daleko većoj meri skreće pažnja na mnoge žrtve i borce koji su dale živote za našu slobodu. Sa tim u vezi, u planu su edukativni programi u školama koji će učiniti da školarci 9. maj zapamte prvo kao Dan borbe protiv fašizma, a potom i kao Dan Evrope.

Skupština Opštinske organizacije SUBNOR-a u Bečeju još nije održana, a kako nam je potvrdila Češljević, ona bi trebala da bude sazvana u toku ove godine i da na njoj budu izabrani novi predsednik i rukovodstvo.

U Bečeju obeležena 75. godišnjica pobede nad fašizmom
Ostale vesti iz ove kategorije