Kultura

Izložba o graditeljskim odlikama Mađara u srednjem Banatu

Zorana Bogdanović | 22. jul. 2020. | 8:21 | Kultura

Iako je zbog trenutne epidemiološke situacije izostalo svečano otvaranje, ljubitelji umetnosti, tradicije i kulture u Gradskom muzeju Bečej u narednih mesec dana mogu pogledati izložbu pod nazivom „Narodno graditeljstvo Mađara u srednjem Banatu“, autora Branislava Milića, etnologa iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Postavka se sastoji od 33 panoa i šest maketa, koje su izradili učenici treće godine smera modelarstvo Elektro-tehničke škole „Nikola Tesla“ iz Zrenjanina.

Izložba treba da dočara život običnog čoveka u srednjem Banatu u periodu od druge polovine 18. do početka 20. veka, kao i da publici približi mađarsku nacionalnu zajednicu, koja je, poput drugih manjinskih zajednica u Vojvodini, uspela da sačuva svoj nacionalni identitet, negujući sopstveni jezik, folklor i narodnu tradiciju.

Kuće koje su prikazane na izložbi nisu spomenici kulture, ali se njihova vrednost i specifičnost ogleda upravo u arhitekturi, kojoj je pečat dao narodni graditelj tih sredina, navodi autor u dvojezičnom katalogu koji prati izložbu.

Zainteresovani građani izložbu mogu posetiti svakog radnog dana u periodu od 8 do 19 časova, a ulaz je besplatan.

Izložba o graditeljskim odlikama Mađara u srednjem Banatu
Ostale vesti iz ove kategorije