Kultura

Više od 40 učesnika na takmičenju u prepričavanju bajki

Redakcija TV Bečej | 1. oktobar. 2020. | 9:34 | Kultura

Tradicionalno takmičenje u pripovedanju bajki na mađarskom jeziku namenjeno osnovcima opštine Bečej, u organizaciji Narodne biblioteke Bečej i Mađarskog kulturnog društva „Petefi Šandor“, održano je juče.

Na takmičenju održanom u svečanoj sali Biblioteke na rođendan velikog mađarskog pisca i sakupljača bajki, Eleka Benedeka, ove godine je učestvovalo više od 40 pripovedača bajki, raspoređenih u tri kategorije. Njih je ocenjivao tročlani žiri u sastavu Žofija Mađar student četvrte godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, dr Šarolta Kulčar učiteljica i Piroška Ferčik Kiš, saradnica Narodne biblioteke Bečej.

Žiri nije imao nimalo lak zadatak, da od mnogo izvrsnih pripovedača izabere one najbolje.

U prvoj kategoriji, u konkurenciji drugih i trećih razreda osnovne škole, prvu nagradu osvojio je Mikša Horvat, drugo mesto je pripalo Kevinu Šošu, a treće mesto su podelili Izabela Mešter i Julija Hegediš.

U drugoj kategoriji, u konkurenciji četvrtih i petih razreda osnovne škole, prvo mesto osvojila je Ivet Kišutcai, drugo Viola Sabo, dok su dve treće nagrade dodeljene Lauri Šoš i Vili Konc. Posebna nagrada otišla je u ruke Oršolje Ferenci.

U konkurenciji sedmih i osmih razreda, titula najboljeg pripovedača bajki pripala je Botondu Herbatenjiju, koji se već i ranijih godina uspešno takmičio na recitatorskim takmičenjima, a Laslo David je osvojio drugo mesto.

Treće mesto u ovoj kategoriji žiri je dodelio Agneš Mužlai, koja  svake godine niže uspehe na takmičenju u pripovedanju bajki.

Deca predškolskih ustanova i prvih razreda osnovne škole su mogla da učestvuju na literarnom konkursu. Pristiglo je 70-ak radova, koje je ocenjivala Eleonora Stepanov Tol, diplomirani magistar likovne umetnosti. U konkurenciji dece predškolskih ustanova prvo mesto osvojila je Petra Roža, drugo mesto pripalo je Leventi Biro i Milanu Rajkovu,  treće mesto dobila je Adrien Kiralj, a posebna nagrada pripala je Hani Rosić. U konkurenciji prvih razreda osnovne škole prvo mesto su osvojili Toni Koletar i Viola Koša, na drugom mestu je završila Hana Sabo, a treće mesto pripalo je Žoki Der. I u ovoj kategoriji je dodeljena posebna nagrada, koja je pripala Balintu Ricu.

Najbolji ove manifestacije, pored zahvalnica i nagrada, dobili su i jednogodišnju člansku kartu od Narodne biblioteke Bečej.

Takmičenje u pripovedanju bajki realizovano je uz podršku Ministarstva za ljudske resurse u Budimpešti,  uz učešće Univerziteta Nauke Etveš Lorand.

Više od 40 učesnika na takmičenju u prepričavanju bajki
Ostale vesti iz ove kategorije