Kultura

Dan tolerancije okupio pedesetak mladih recitatora

Redakcija TV Bečej | 17. novembar. 2020. | 11:07 | Kultura

Takmičenje u recitovanju povodom Dana tolerancije u Mađarskom kulturnom društvu „Petefi Šandor” u Bečeju održano je po trinaesti put.

Program je organizovan u saradnji sa Mađarskim pozorišnim udruženjem „Perem“.

Opština Bečej se već godinama prepoznaje po mirnom suživotu svojih građana. Multietničnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost je dragulj, kojim se malo ko može dičiti, ne samo kod nas, već i u svetu, kazao je Zoltan Rokuš, predsednik Mađarskog pozorišnog udruženja „Perem”i  jedan od organizatora takmičenja.

Na takmičenju u recitovanju članovi žirija bili su, Marijana Đaković, urednica kulturnog programa u Narodnoj biblioteci Bečej, Dijana Peter, koordinatorka Kancelarije za mlade, Izabela Šormaz, predsednica Društva prijatelja dece opštine Bečej i Žofija Mađar, glumica Narodnog pozorišta iz Subotice.

U recitovanju na mađarskom jeziku kod nižih razreda prvo mesto osvojila je Teodora Crnogorac, drugo mesto pripalo je Branislavu Sladiću, a treće mesto Ognjenu Vusanoviću. U ovoj kategoriji posebna nagrada pripala je Davidu Trivkoviću, Lazaru Vrekiću i Bogdanu Kastratoviću. U kategoriji viših razreda najbolji je bio Lav Kruezio, drugo mesto je osvojio Dmitar Mraović, a treće mesto su podelile Jovana Gospić i Doroteja Mraović.

U recitovanju na srpskom jeziku u kategoriji nižih razreda prvo mesto su osvojile Oršolja Ferenci i Amadea Lovaš. Drugo mesto je osvojila Hana Kuti, a treće mesto pripalo je Patriku Selešu. U ovoj kategoriji posebnu nagradu dobili su Mark Fišer i Betina Balaž. U kategoriji viših razreda konkurencija je bila veoma jaka, zbog čega je žiri dodelio tri prva mesta - Ani Fekete, Adrijanu Selu i Todoru Varu. Drugu nagradu osvojila je Reka Gondoš, a treći je bio Andraš Topor. U ovoj kategoriji posebna nagrada pripala je Nataliji Halapi.

Takmičenje u recitovanju realizovano je uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice i Mađarskog kulturnog fonda iz Budimpešte.

Dan tolerancije okupio pedesetak mladih recitatora
Ostale vesti iz ove kategorije