Kultura

Dušan Opinćal biografije 66 znamenitih Bečejaca otrgao od zaborava

Vukašin Ljubojev | 27. novembar. 2020. | 10:22 | Kultura

Dušan Opinćal, profesor istorije u Ekonomsko trgovinskoj školi, u svojim knjigama “Poznati Bečejci” i “Znameniti Bečejci” bavio se biografijama ukupno 66 naših sugrađana.

Ideja za ozbiljnim istraživačkim poduhvatom javila se sasvim spontano, a sve je poteklo iz literature koju je preuzeo od svoje profesorice Nade Karabaš, a konkretno iz knjige “Srpska umetnost u Vojvodini” u kojoj je opisan rad i stvaralaštvo Bečejca Nikole Aleksića.

Upravo je prvi članak o njemu objavio u “Bečejskom mozaiku”.

Knjiga “Znameniti Bečejci” objavljena je 2007. godine i bavi se znamenitim sugrađanima koji su obeležili istoriju Bečeja od polovine osamnaestog veka do početka Drugog svetskog rata. Ubrzo nakon toga, naš sagovornik nastavio je da prikuplja podatke o Bečejcima iz bliže prošlosti, koje je pretočio u izdanje “Poznati Bečejci”.

Knjige su obogaćene crtežima i autentičnim fotografijama naših sugrađana koje je autor prikupio od rodbine ljudi o kojima je pisao. U drugoj knjizi, koja je objavljena 2010. godine, nalaze se po dve fotografije – jedan portret i jedna ambijentalna fotografija.

Interesantne pojedinosti o znamenitim i poznatim sugrađanima iz bliže i dalje prošlosti Bečeja možete poslušati u emisiji “Bečejski ugao”, koja se nalazi na našem jutjub kanalu.

Dušan Opinćal biografije 66 znamenitih Bečejaca otrgao od zaborava
Ostale vesti iz ove kategorije