Zdravstvo

Danas je Svetski dan dece obolele od raka

Redakcija TV Bečej | 14. februar. 2016. | 10:34 | Zdravstvo

Danas je Svetski dan dece obolele od raka

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka, a svake nedelje jedno dete umre od opake bolesti. Danas se obeležava Međunarodni dan dece obolele od raka, sa ciljem da se širom sveta pošalje poruka da je briga o kvalitetu lečenja i kvalitetu života, emocionalnim i socijalnim potrebama dece obolele od raka i njihovih porodica globalni prioritet javnog zdravlja.


Ove godine će Svetski dan dece obolele od raka, biti obeležen kampanjom "Ljubav leči" u sva tri centra gde se leče deca obolela od raka - u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Pored zabavnog programa u okviru obeležavanja ovog datuma biće organizovana i akcija prikupljanja novčanih sredstava za projekat psiho-socijalne pomoći roditeljima i deci oboleloj od raka, koji će biti sproveden na svih pet hemato-onkoloških odeljenja u sva tri centra. Projekat psiho-socijalne pomoći pod nazivom "Vreme je za šoljicu razgovora" je osmišljen u skladu sa rezultatima istraživanja Svetske zdravstvene organizacije koja govore da je psihološka stabilnost porodice i obolelog od raka od presudnog značaja za njegovo uspešno izlečenje. Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) upravo zbog toga i pokreće ovakav Projekat.

Procenjuje se da u svetu godišnje oboli od raka između 175 i 250 hiljada dece, s tim što u većini nerazvijenih zemalja nedostaju registri, odgovarajuća dijagnostika i terapija, tako da se može očekivati da je zastupljenost problema daleko veća. Smatra se da maligne bolesti kod dece i adolescenata čine 1-4% svih karcinoma u svetu, i ovaj se procenat kreće u Evropi od 0-5% a u Africi od 4-8%. Uprkos dobrim rezultatima lečenja, maligne bolesti su u razvijenim zemljama i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta od 0 do 14 godina, odmah iza povreda. Statistika beleži i da je više od 70% maligniteta kod dece izlečivo, primenom savremene terapije i uz pravovremeno postavljanje dijagnoze. Međutim, i dalje oko 96 hiljada dece godišnje umire od ovih bolesti. Prema poslednjim statističkim podacima – u svetu svaka tri minuta od raka umre jedno dete.

                                                                                                                                                                                                                                   Prema poslednjim podacima, u Srbiji se od raka godišnje leči oko 500 dece, a u proseku kod svakog devetog je ishod lečenja nepovoljan. Međutim zahvaljujući savremenim terapijskim protokolima postižu se sve veći uspesi u lečenju malignih bolesti kod dece. Petogodišnje preživljavanje je u uzrastu do 14 godina poboljšano sa 54% na 80%. Kao i u većini zemalja i u Srbiji je registrovan porast stopa incidencije (novoobolelih) od malignih tumora, ali i smanjenje stopa mortaliteta (smrtnosti). Najčešće su akutne leukemije i limfomi, zatim maligne bolesti lokalizovane na mozgu, bubrezima i kostima. Najviši procenat izlečenja je kod akutne leukemija - oko 70%, a terapija traje 105 nedelja.

Nauka traži odgovore, i u tom smislu se širom sveta sprovode istraživanja radi otkrivanja uzroka, i faktora rizika za razvoj raka u dečjem uzrastu. Značajni su urođeni faktori, jonizujuće zračenje, UV zračenje, hemijski faktori (pesticidi, atmosferski zagađivači, duvanski dim).  Predmet ispitivanja je uticaj elektromagnetnog zračenja (elektrane, trafostanice, dalekovodi) kao i uticaj različitih infekcija. 

Rana dijagnostika ima veliku važnost i zbog toga treba posvetiti pažnju edukaciji roditelja da bi mogli da uoče i prate najranije simptome, koji se često mogu protumačiti kao zajednički simptomi različitih bolesti u detinjstvu, i zatim da se pravovremeno obrate lekarima. Tokom lečenja obolelog deteta neophodna je bliska saradnja roditelja i lekara. Takođe je neophodna briga i podrška neposredne okoline, ali i čitavog društva, da uz poboljšanje uslova lečenja i podizanje nivoa svesti javnosti dovede do povećanja izlečivosti malignih oboljenja kod dece.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije