Poljoprivreda

Rusko tržište dobra šansa za povećanje izvoza srpskog povrća

Redakcija TV Bečej | 8. mart. 2016. | 14:45 | Poljoprivreda

Srbija na godišnjem nivou ostvaruje izvoz povrća u vrednosti od oko 105 miliona dolara, što čini 6 odsto ukupne domaće proizvodnje, pokazuju prošlogodišnji podaci. Najviše se proizvodi krompir, dok su u izvozu najzastupljenije mrkva i cvekla.

Među najvećim evropskim izvoznicima povrća prednjači Holandija čiji godišnji izvoz iznosi oko 5 milijardi dolara, potom Italija i Belgija. Srbija zauzima 22 mesto na ovoj evropskoj listi, međutim, posmatrajući stanje u zemljama okruženja možemo zaključiti da smo u prednosti u odnosu na Makedoniju, Rumuniju, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju i Hrvatsku, kaže profesor Vlahović i dodaje da postoji prostor za povećanje izvoza.

Osim zemalja okruženja i zemalja Evropske unije, Srbija bi trebalo se fokusira i na tržište Ruske Federacije koja na godišnjem nivou uveze povrće u vrednosti od 3 milijarde dolara, što je stavlja na vrh liste svetskih uvoznika.

Ono što naše poljoprivredne proizvođače ograničava u pogledu izvoza jeste produktivnost, neefikasne mere agrarne politike, nedovoljna plastenička proizvodnja, nedovoljna konkurentnost, smanjeni kapaciteti za preradu povrća zbog loših privatizacija, kao i skromna organska proizvodnja.

Opširnije u video prilogu.

Rusko tržište dobra šansa za povećanje izvoza srpskog povrća
Ostale vesti iz ove kategorije