Zdravstvo

Blizu 1000 lekara iz Srbije tražilo sertifikate za rad u inostranstvu

Redakcija TV Bečej | 14. mart. 2016. | 16:13 | Zdravstvo

Lekarska komora Srbije prošle godine izdala je blizu 1000 sertifikata koji lekarima omogućavaju da dobiju privremenu licencu za rad u inostranstvu.

Ipak, ne postoje tačni i precizni podaci koliko je lekara otišlo i ostalo da radi inostranstvu, rekla je direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović i dodala da su pojedinci odlazili na neku vrstu usavršavanja i specijalizacije zbog toga što je deceniju unazad na snazi bila restriktivna politika dodele specijalizacija.

U Domu zdravlja Bečej, ali i u ostalim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, problem predstavlja nedostatak specijalista poput radiologa, pedijatra, kardiohirurga, anesteziologa. Osim toga, ove godine licence je trebalo da obnovi gotovo 24.000 zdravstvenih radnika, jer je istekao sedmogodišnji period na koji su im izdate licence za rad. Da bi se obnovila licenca, između ostalog, neophodan je i određeni broj bodova koji su lekari trebali da prikupe pohađajući stručne seminare.

Statistički podaci pokazuju da se broj traženih sertifikata na osnovu kojih se dobijaju privremene licence za rad u inostranstvu iz godine u godinu povećava. Taj broj je pre četiri godine iznosio nešto više od 200, potom 2013. godine oko 450, dok je na godišnjem nivou u 2014. i 2015. Lekarskoj komori Srbije podneto blizu 1000 zahteva.

Opširnije u video prilogu.

Blizu 1000 lekara iz Srbije tražilo sertifikate za rad u inostranstvu
Ostale vesti iz ove kategorije