Poljoprivreda

Sukob oko zemljišta zbog zalivnih sistema i tuđe greške

Zorana Bogdanović | 7. decembar. 2017. | 17:33 | Poljoprivreda

Tridesetak poljoprivrednika Zemljoradničke zadruge Nadalj strahuje za svoj posao, jer je ugrožena proizvodnja semenske robe, koja je primarni izvor prihoda zadruge, ali i tamošnjih porodica.

Problem je u parceli, koja je, kako kažu zadrugari, u postupku restitucije greškom dodeljena Srpskoj pravoslavnoj crkvi Crkvenoj opštini Bačko Gradište. Pod zalivnim sistemima, koje je zadruga izgradila davne 1987. godine, nalazi se 216 hektara oranica, a među njima i 65 hektara koje je vraćeno crkvi, od čega 35 ha Crkvenoj opštini Bačko Gradište.

Agencija za restituciju je 2014. donela rešenje da se Crkvenoj opštini Bačko Gradište vrati zemlja na spornoj parceli u Nadalju. Međutim, nadležni nisu primetili fiksni zalivni sistem koji se sastoji od kanala, nadzemne mehanizacije i podzemnih antena.

Zemljoradnička zadruga Nadalj tri godine unazad uspevala je da postigne dogovor sa SPC oko arende. Poslednji ugovor o saradnji istekao je 30. novembra, a od avgusta zadruga je u više navrata pokušala da stupi u kontakt sa Crkvenom opštinom i produži ugovor.

Primopredaja parcele bila je zakazana za utorak 5. decembra, sa početkom u 10 časova. Međutim, pola sata pre toga u zadrugu je stigao telegram kojim Crkvena opština otkazuje svoj dolazak.

Odgovore smo potražili i od Eparhije bačke, koja nas je uputila na bečejskog namesnika Dejana Stanojeva. On je u telefonskom razgovoru rekao da nema razloga da daje bilo kakve izjave niti da taj slučaj treba „medijski propratiti“.

Prema podacima Agencije za restituciju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno njenim unutrašnjim organizacionim jedinicama je, do danas, vraćeno pravo svojine na ukupno 653 ha 58 a 87 m2 poljoprivrednog zemljišta u katastarskim opštinama na području Opštine Bečej.

Zemljoradnička zadruga Nadalj priželjkuje mirno rešenje sukoba. Čekaju konačnu presudu Upravnog suda, kojom će, nadaju se, sporna parcela biti vraćena državi i će crkvi biti dodeljeno drugo zemljište.

Sukob oko zemljišta zbog zalivnih sistema i tuđe greške

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije