Gazdaság

200.000 euró romák foglalkoztatására Óbecsén

Bogdanović Zorana | 2017. december. 26. | 16:39 | Gazdaság

Húsz, roma nemzetiségű személy áll munkába 2018 elején Óbecse községben, akiket az elsődleges hulladék szelekciója területén foglalkoztatnak majd. A Kezdeményezés az inklúzióért elnevezésű projektről van szó, amelyet a német műszaki együttműködésért szervezet (GIZ) 200.000 euróval támogat.

Óbecse község 6 millió dinárral járul hozzá a kezdeményezéshez, ebből kétmilliót visszakap a projekt befejezése után. A Potisje-Bečej hulladékgyűjtő és szállító vállalat körülbelül 6 millió dinárral támogatja a projektet, ebből a pénzből jut a városi hulladéklerakó telepena másodlagos hulladéklerakó plató lefedésére, a villamosításra, és nyersanyag szétválasztására alkalmas konténerek beszerzésére.

Megvásárolnak majd egz teherautót is, a másodlagos hulladék szálljtására. Minden felszerelés a Község tulajdonában marad, a felhasználó pedig a Potisje-Bečej“ lesz. Minden foglalkoztatott a projekt egy éve alatt 250 euró bruttó havi fizetést kap.

A romák és a Helyi Önkormányzat között a Đina Jótékonysági Központ a kapocs, amelynek feladata a roma közösség serkentése, hogy bekapcsolódjanak a programba. Minden jelentkezőnek részt kell vennie egy képzésen, hogy megkephassák a szükséges tanúsítványt. A foglalkoztatottakat egyúttal motiválják majd arra is, hogy bekapcsolódjanak a Sever Đurkić Általános Iskola funkcionális oktatási programjába.

A helyi önkormányzatban azt mondják, nincs pontos kimutatás arról, hányan vallják romának magukat Óbecse községben.

A projektet a Városok és községek állandó konferenciája (SKGO) valósjtja meg, a GIZ-zel együttműködésben. Óbecsén kívül a peremre szorult és hátrányos helyzetű helyi társadalmi csoportok foglalkoztatási programját még öt szerbiai városban és községben valósítják meg.

200.000 euró romák foglalkoztatására Óbecsén

Szóljon hozzá

CAPTCHA code

Hozzászólása előtt olvassa el a feltételeket:

Káromkodást-, sértő-, vulgáris-, fenyegető, rasszista vagy soviniszta elemeket tartalmazó hozzászólásokat nem jelentetünk meg. Kérjük, hozzászólásakor figyeljen oda a helyesírásra. Tilos a hamis bemutatkozás illetve valótlan adatok beírása a mezőkbe. A nagy betúkkel írt szövegek nem kerülnek jóváhagyásra. A hozzászólásokban megjelentetett szövegek a hozzászólást író saját véleménye. A hozzászólások a szerkesztő jóváhagyása után kerülnek megjelentetésre.

Még több hír ebből a kategóriából