Društvo

Prvo sanacija krošnji, potom korenovog sistema platana

Redakcija TV Bečej | 12. februar. 2018. | 15:12 | Društvo

Prvo sanacija krošnji, potom korenovog sistema platana

Sanitarna seča drvoreda platana u Zelenoj ulici neophodna je zbog očuvanja zdravstvenog stanja stabala, kao i zbog unapređenja i produženja njihovog životnog veka, ali i kvalitetnijeg života stanovnika te ulice i svih građana opštine Bečej, poručuju iz JP „Komunalac“ Bečej.

Drvored je formiran od javorlisnog platana za koji se pretpostavlja da je nastao ukrštanjem zapadnog i istočnog platana negde u Engleskoj sredinom 17. veka.

Ovaj hibrid se pokazao najotpornijim od svih platana. Može da dostigne visinu do 40 metara, a prečnik stabla može biti veći od jednog metra. Platan je izuzetno otporan na aerozagađenja, odnosno na gradske gasove i prašinu.

Drvored u Zelenoj ulici podignut je između dva svetska rata i po svim indicijama njegova starost je oko 90 godina.  Predstavlja pravu atrakciju s obzirom da postoje primerci čija širina prečnika prelazi jedan metar. Svojim karakterističnim izgledom koji pleni nametnuo je ime Zelenoj ulici.

I pored brojnih prednosti i vizuelnog nadahnuća koje platani odaju, postoje i problemi koji nastaju u urbanim delovima kao posledica starosti stabala. Gabaritne dimenzije razvijenih krošnji predstavljaju problem iz više razloga. Spajanje krošnji može izazvati prenos bolesti sa ugroženih na zdrava stabla, ali i umanjiti kretanje vazduha i gasova, čime se povećava koncentracija izduvnih gasova u nižim slojevima vazdušnog omotača. Takođe, razvijene krošnje mogu negativno uticati na okolne objekte.

Kako bi sačuvali značajan drvored i unapredili njegovo fiziološko stanje, neophodno je redukovati krošnje stabala sanacionim orezivanjem, a da pri tome drvored ne izgubi na karakterističnoj dekorativnosti. Radovi na sanaciji će se odvijati na osnovu Projekta sanacije drvoreda koji su izradili stručnjaci pejzažne arhitekture, kažu u JP „Komunalac“.

Treba istaći da ovakva sanacija ujedno i prethodi sanaciji korenovog sistema, koji je ugrozio javne površine na pojedinim mestima i podudara se sa planovima opštine Bečej kao aktivnost pre rekonstrukcije trotoara tamo gde to još nije urađeno.

S obzirom da sanacija ovakve vrste zahteva značajne mere zaštite ljudi, pokretne i nepokretne imovine, saobraćaj za motorna vozila i pešake će biti u manjoj ili većoj meri obustavljen u vreme izvođenja radova.

Radovi će otpočeti čim se stvore uslove za terenski radi, kazali su u "Komunalcu" i dodali da sanaciju drvoreda finansira opština Bečej.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Dr Sumarstva

12. februar 2018. | 14:47

Ako zelite da oskrnavite izgled ZELENE ULICE NA PRAVOM STE PUTU.

Ostale vesti iz ove kategorije