Kultúra

Milivoj Mirić fél évszázados képzőművészeti munkássága

Bogdanović Zorana | 2018. február. 15. | 15:49 | Kultúra

Milivoj Mirić fél évszázados képzőművészeti munkássága, tegnap este „Az élet színekkel lépked” c. kiállítással lett bemutatva az óbecsei Városi Múzeumban. 

Az óbecsei lakos, több mint másfél évtized után, polgártársainak 65 munkáját mutatta be, amely az elmúlt 20 évben készült. Annak ellenére, hogy 1957-től foglalkozik festészettel, amikor is elindult az első osztályba, Milivoj 1968 február 8-át határozta meg hivatalos dátumaként a művészi alkotás kezdetének, amikor is először írta alá a festmény hátlapját.

A Mirić családban, Milivojon kívül, festészettel foglalkozik még felesége Milica, fia Igor, lánya Tanja, de pár éve unokája Uroš is. A Városi Múzeumban, Mirićék hazai közönség előtt még 1996-ban tartottak kiállítást. 

Legjelentősebb számukra a 2011-es Orosz otthonba tartott kiállítás, amelyen újra, mint egy család bemutatták alkotásaikat. Milivoj és Milica kívánsága az volt, hogy az unokák közül valaki foglalkozzon festészettel. Ez megvalósult, mert unokájuk, Uroš, már három éve képzőművészeti akadémiára jár Újvidéken.

A tizenöt díj közül, amelyet Milivoj kapott, számára a legkedvesebb az Októberi, melyet 1983-ban Óbecse község osztott ki a festészet és a város előmozdításának hozzájárulására, mint az országban, úgy a világban is.

Ez a 333 kiállítása, és az archívumában több mint 300 könyv illusztráció és kb. 200 akvarell található Óbecse témára, felismerhető épületek nélkül.

A kiállítás megtekinthető március 15-ig az óbecsei Városi Múzeumban, amikor is a festmények egy részét áthelyezik a szőregi „Danilo Zelenović” általános iskolába, a másik részét pedig a temerini Lukijan Mušicki kulturális központba, ahol április 13-ig lesznek kiállítva, a II. Világháború idején ártatlanul elesett lakosok megemlékezésére.

Milivoj Mirić fél évszázados képzőművészeti munkássága

Szóljon hozzá

CAPTCHA code

Hozzászólása előtt olvassa el a feltételeket:

Káromkodást-, sértő-, vulgáris-, fenyegető, rasszista vagy soviniszta elemeket tartalmazó hozzászólásokat nem jelentetünk meg. Kérjük, hozzászólásakor figyeljen oda a helyesírásra. Tilos a hamis bemutatkozás illetve valótlan adatok beírása a mezőkbe. A nagy betúkkel írt szövegek nem kerülnek jóváhagyásra. A hozzászólásokban megjelentetett szövegek a hozzászólást író saját véleménye. A hozzászólások a szerkesztő jóváhagyása után kerülnek megjelentetésre.

Még több hír ebből a kategóriából