Kultúra

Monográfia Óbecse elveszett szakrális örökségéről

Bogdanović Zorana | 2018. március. 8. | 15:34 | Kultúra

Az Izgubljeno srpsko sakralno nasleđe na tlu Starog Bečeja, vagyis az Elveszett szerb szakrális örökség Óbecse alatt című monográfiát mutatták be a nagyközönségnek a Népkönyvtárban. A monográfia szerzői Nedeljko Stojković, Snežana Ilić és Nemanja Karapandžić.

A két éves kutatómunkát igénylő publikáció a 18. század elejétől a 20. század ’60-as éveiig tartó időszakot öleli fel. A szerb pravoszláv egyház Óbecse községi archívumát rendezgetve döntött úgy Stojković és Ilić, hogy az értékes anyagot könyv formájában is megjelentetik.

A monográfia korábban nem publikált adatokat tartalmaz. A sérült szakrális objektumokról és szobrokról készült illusztrációkban és fotókban gazdag könyv rengeteg statisztikai adatot tartalmaz az Óbecse területén szolgáló papokról. Néhány, az 1848-1849-es szabadságharcról, az első világháborúról és a második világháború alatti megszállásról szóló adat is szerepel a könyvben.

Az óbecsei Városi Múzeum 500 ezer dinárt kapott a Kulturális- és Tájékoztatási Minisztériumtól a monográfia publikálására. 600 példányban készült el, hétfőtől pedig megvásárolhatják a Papirus könyvkereskedésben, és az óbecse községi Turisztikai szervezetben.

Monográfia Óbecse elveszett szakrális örökségéről

Szóljon hozzá

CAPTCHA code

Hozzászólása előtt olvassa el a feltételeket:

Káromkodást-, sértő-, vulgáris-, fenyegető, rasszista vagy soviniszta elemeket tartalmazó hozzászólásokat nem jelentetünk meg. Kérjük, hozzászólásakor figyeljen oda a helyesírásra. Tilos a hamis bemutatkozás illetve valótlan adatok beírása a mezőkbe. A nagy betúkkel írt szövegek nem kerülnek jóváhagyásra. A hozzászólásokban megjelentetett szövegek a hozzászólást író saját véleménye. A hozzászólások a szerkesztő jóváhagyása után kerülnek megjelentetésre.

Még több hír ebből a kategóriából