Mezőgazdaság

Törvényesített idénymunkások elektronikus úton

Bogdanović Zorana | 2019. március. 12. | 11:09 | Mezőgazdaság

2019. januárjában kezdték alkalmazni az idénymunkák egyszerűsített munkaszerződéséről szóló törvényt. Az eddigi öt óra helyett, amíg a regisztráció tartott a szerződésre az ideiglenes és alkalmi munkák esetében, most a munkáltatók az idénymunkásokat, mezőgazdasági, erdészeti, és halászati munkára, kevesebb, mint tíz perc alatt alkalmazhatják, elektronikus úton.

A www.sezonskiradnici.gov.rs honlapon eddig több mint 2.000 idénymunkást jelentettek be.

Az eljárás nem követel papír alapú szerződést, mindössze az idénymunkás Személyi Számát (JMBG). Ezen adaton kívül a mukáltatóknak meg kell jelölni a munka fajtáját, legyen az gyümölcsszedés, ültetés, gallyazás, vagy egyéb, illetve ki kell jelölniük a naptárban, hogy egynapos, vagy többnapos munkáról van-e szó. Idénymunkára alkalmazhatók azok a személyek akik munkaviszonyban vannak, a nyugdíjasok, kiskorúak 16 éves kortól, munkanélküliek, szociális segélyből élők, akik ezt nem veszítik el az idénymunka-vállalás esetén sem.

Ezzel mindenki jól jár, még a munkáltatók is, mivel az adóköltségek és járulékok egyharmaddal alacsonyabbak az előző modellhez képest, és napi 303 dinár kiadást jelentenek.

Az óbecsei Fris László is azok között van, akik kedvelik e törvény végrehajtását és a modern trendek bevezetését, mivel gazdaságában zöldségtermesztéssel foglalkozik, és átlagosan 15-től 50 idénymunkást alkalmaz, a munkától, az idénytől, az évszaktól és az időjárási viszonyoktól függően.

Az Adóhivatal bejelentette, hogy jelenleg a helyi Ökormányzatokban  olyan szolgáltatási központokat hoznak létre, amelyek segítséget nyújtanak a munkáltatóknak, és az internetes portálokon kívül, hamarosan elérhető kell, hogy legyen a mobilalkalmazás is. Becslések szerint az elkövetkező öt évben mintegy 33.000 személy válik törvényes munkavállalóvá, ami által az állami kassza további 15 millió eurós jövedelemhez juthat.

Törvényesített idénymunkások elektronikus úton

Szóljon hozzá

CAPTCHA code

Hozzászólása előtt olvassa el a feltételeket:

Káromkodást-, sértő-, vulgáris-, fenyegető, rasszista vagy soviniszta elemeket tartalmazó hozzászólásokat nem jelentetünk meg. Kérjük, hozzászólásakor figyeljen oda a helyesírásra. Tilos a hamis bemutatkozás illetve valótlan adatok beírása a mezőkbe. A nagy betúkkel írt szövegek nem kerülnek jóváhagyásra. A hozzászólásokban megjelentetett szövegek a hozzászólást író saját véleménye. A hozzászólások a szerkesztő jóváhagyása után kerülnek megjelentetésre.

Még több hír ebből a kategóriából