Društvo

Dobrovoljno vatrogasno društvo čuva atare Bačkog Petrovog Sela

Vukašin Ljubojev | 18. jul. 2019. | 10:33 | Društvo

U toku žetvenih i tropskih dana učestale su pojave požara u atarima, šumskim i drugim područjima, ali da meštani Bačkog Petrovog Sela ne treba da brinu, govori činjenica da su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva u njihovom naselju u pripravnosti.

Njihov glavni zadatak su svakodnevna dežurstva. Po prijavi građana pravovremeno reaguju, obaveštavaju profesionalce i sa njima izlaze na lokaciju požara.

Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Bačkog Petrovog Sela ima dugu tradiciju, a sam dokaz je i stara zaprežna brentača koju članovi ljubomorno čuvaju u svom dvorištu.

Društvo je osnovano davne 1883. godine. U boljim vremenima brojalo je veliki broj dobrovoljaca, dok je danas u njihovim redovima između 20 i 25 članova. Među ovim članovima je i Janoš Žolnai sekretar Dobrovoljnog vatrogasnog društva. U sastavu je preko trideset godina, a kako kaže, ljubav prema ovom poslu i društvu nasledio je od oca, koji je takođe bio član.

Gombošev koji je trgovac po profesiji, imao je želju da se učlani u Dobrovoljno vatrogasno društvo, kako zbog pružanja pomoći drugima, tako i da bi slobodno vreme kvalitetno iskoristio. U njegovoj dosadašnjoj dobrovoljačkoj karijeri imao je jednu intervenciju, ali kako tvrdi, sve je prošlo bez većih problema.

Obuke koje su sastavni deo ovog ozbiljnog i veoma odgovornog posla, održava Jožef Varga predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bačko Petrovo Selo.

Nakon žetvenih radova, dobrovoljci će se okupljati u svojim prostorijama radi druženja, ali ujedno poručuju da je sastav u konstantnoj pripravnosti i da pod budnim okom brinu za svoje meštane.

Dobrovoljno vatrogasno društvo čuva atare Bačkog Petrovog Sela
Ostale vesti iz ove kategorije