Društvo

Biglovi iz Bačkog Gradišta prisutni na tri kontinenta

Zorana Bogdanović | 8. avgust. 2019. | 9:40 | Društvo

Da je pas čovekov najbolji prijatelj svedoči porodica Klajić iz Bačkog Gradišta, u čijem dvorištu se čuje lavež veselih i razigranih biglova i prefinjenih kavalira.

Dejan i Gordana, roditelji dvoje dece šestogodišnjeg Nemanje i  jednoipogodišnjeg Strahinje, pored poslovnih i porodičnih obaveza vode odgajivačnicu „Ready for a party“.

Glava porodice kaže da je ceo život je živeo sa psima. U vreme kada je njegov otac gajio stoku imali su puno dvorište vojvođanskih pulina, sa kojima je, priseća se, uvek voleo da se druži. Ipak, za rasu bigl odlučili su se pre dvanaest godina, zbog toga što su ovi lovački psi veseli i energični.

Danas odgajivačnica „Ready for a party“ broji dvadesetak biglova. Psi iz njihovog odgoja nalaze se na tri kontinenta, a u svojim redovima imaju sedam internacionalnih šampiona, jednog evropskog juniorskog, tri multi-šampiona, a nisu im izmakli ni nacionalni šampionati za mlade i odrasle pse.

Želja njegove supruge Gordane bili su Kavalirski španijeli kralja Čarlsa, psi za pratnju i razonodu koji su lepršavi, veseli i privrženi ljudima. Na njenu inicijativu 2010. godine porodični dom upotpunili su, kako ih zovu, poslednji mondenski psi. Zbog majčinskih obaveza oko jednoipogodišnjeg Strahinje, brigu o kavalirima poverila je suprugu Dejanu.

Veliku pomoć imaju i od Dejanovog oca, koji brine o psima kada oni nisu kod kuće. Ova tradicija, kako sada stvari stoje, ostaće još dugo u porodici Klajić, jer najstariji naslednik Nemanja pokazuje sve veće interesovanje za pse. Na svoju prvu izložbu otišao sa samo četiri meseca.

Da je porodici Klajić zdravlje pasa najvažnije govori činjenica da su u Češkoj testirani na genetske bolesti. Planovi su veliki i vezani su za proširenje kapaciteta, kao i za nastavak rada na kvalitetnom odgoju zdravih linija pasa, obe rase.

Biglovi iz Bačkog Gradišta prisutni na tri kontinenta
Ostale vesti iz ove kategorije