Poljoprivreda

Gurmansko putovanje iza baštenskog zida u Bečeju

Zorana Bogdanović | 22. avgust. 2019. | 12:11 | Poljoprivreda

Saša Nikolovski iz Bečeja, po struci profesor srpskog jezika, svoje slobodno vreme provodi radeći u bio bašti gde uzgaja lekovito, začinsko bilje, razno povrće poput belog i crnog luka, različite vrste ljutih paprika i čeri paradajz.  

Iz hobija i ljubavi prema gastronomiji pre tri godine počeo je da pravi umake, najpre za svoju porodicu i prijatelje, da bi prošle godine registrovao porodično poljoprivredno gazdinstvo „Iza baštenskog zida“ i na tržište plasirao svoje proizvode od organskih sirovina.

Iako u ponudi ima ukuse različitih strana sveta, receptura po kojoj proizvodi umake oslikava njegovu sklonosti ka gastronomiji, zbog čega su krajnji proizvodi autentični. U nekoliko zalogaja možete okusiti gurmansko putovanje do Njujorka, Meksika, Makedonije, Italije… A od nedavno asortiman je upotpunio i jednim gruzijskim umakom.

Iako se uglavnom fokusirao na umake, proizvodi i džemove, suvi čeri u maslinovom ulju, kao i specifične vrste senfa. Prošle godine je proizveo i veoma brzo prodao 700 tegli. Kupci su mahom bili iz opštine Bečej, ali bilo je i potrošača iz drugih delova Vojvodine i inostranstva. Zato će ove godine proširiti proizvodnju na 1.000 tegli.

Kvalitet proizvoda ogleda se u sirovinama koje rastu iza baštenskog zida u Bečeju. Ne treba zanemariti ni dvodecenijsko iskustvo u uzgoju biljaka, kao ni upornost. Kako je bilo teško doći do literature koja podržava organsku proizvodnju, Nikolovski je krenuo da podrobno proučava biljke u svojoj bašti i da eksperimentiše. Rešenje gotovo svakog problema bio bašte ogleda se u nezi zemljišta, kaže naš sagovornik.

Kaže ponosan je na svoju baštu, na njene plodove i na činjenicu da zahvaljujući njoj porodici obezbeđuje zdravu i kvalitetnu hranu. U bašti uvek ima posla, zato je vreme najdragoceniji resurs. Svaki slobodan trenutak provodi u svojoj zelenoj oazi koja mu, nakon svakodnevnih obaveza pruža osećaj mira i potpunosti.

Gurmansko putovanje iza baštenskog zida u Bečeju

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije