Egészségügy

Helicobaktériummal fertőzött bolygónk 50 százaléka

Ljubojev Vukašin | 2019. szeptember. 13. | 13:09 | Egészségügy

A Helicobaktériumot 1982-ben fedezték fel, és csak az embernél jelenik meg, a gyomor alsó felében. Tünetei hányinger, hányás, gyomorfájás, alhasi fájdalom, nehéz gyomorérzet, felfúvódás, gyors elteltség-érzet, hidegrázás, hasmenés, rossz lehellet, gyomorégés.

A szervezetben a baktérium megjelenésének főbb előidézői a fertőzött ételek, a mosatlan gyümölcsök és zöldségfélék, és szájon át terjed.

Ha nem kezdik el időben a gyógyítást, akkor ez súlyosabb betegségek kialakulásához vezethet, mint amilyenek a hasnyálmirígy-gyulladás, azaz a gastritis, a gyomorfekély, a gyomorrák, a patkóbélfekély, és a patkóbélrák. Összességében hatással van az immunrendszer legyengülésére. A fizikai változások mellett a betegnél pszichikai tünetek is megjelennek, mint amilyenek a gyengeség, a depresszió, az álmatlanság és a krónikus fáradságérzet.

A Helicobaktériumot helyes, korlátozott és egészséges táplálkozással lehet gyógyítani, amely kizárja a fűszeres ételeket, az alkoholt, a kávét, a szénsavas italokat és a cukorbevitelt. Ugyanakkor háromszoros antibiotikumos kezelést is igényel.

 

Helicobaktériummal fertőzött bolygónk 50 százaléka
Még több hír ebből a kategóriából