Društvo

Krov nad glavom za 22 porodice iz Bečeja

Zorana Bogdanović | 24. septembar. 2019. | 13:40 | Društvo

Nakon hrvatske operacije „Oluja“, Dragan Ognjenović sa svojim ocem i sestrom bio je primoran da napusti porodični dom. Nedugo zatim došao je da živi u Bečej, gde je i ostao do dan danas.

Za sve to vreme, kao podstanar i radnik na određeno nije mogao da se skući. To će se ubrzo promeniti i on će ostvariti dugogodišnji san, jer je danas zajedno sa još 21 osobom dobio ugovor za kupovinu kuća sa okućnicom, namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ukupna vrednost kupljenih kuća iznosi 242.000 evra, a sredstva su obezbeđena iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija. Vrednost donacije za svaku kuću pojedinačno je 11.000 evra.

Do sada je putem Regionalnog stambenog programa rešeno stambeno pitanje za više od 3.800 porodica u Srbiji.

Opština Bečej je u aprilu 2016. godine podnela zahtev za učešće u javnom pozivu za dodelu besplatne pravne pomoći za rešavanje stambenih potreba izbeglica kako bi obezbedila osnovni uslov egzistencije svojim sugrađanima.

Kroz Regionalni stambeni program stambeno je zbrinuto blizu stotinu najugroženijih izbegličkih porodica u Bečeju i još 27 njih je primilo pomoć iz budžeta Srbije.

Ovaj program sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope. Osim Evropske unije, sredstva su obezbedile i Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska, Luksemburg, Španija, Kipar, Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka.

Krov nad glavom za 22 porodice iz Bečeja
Ostale vesti iz ove kategorije