Zdravstvo

Hitna služba reanimacijom spasla život sugrađaninu

Zorana Bogdanović | 1. oktobar. 2019. | 12:34 | Zdravstvo

Zahvaljujući brzoj i pravovremenoj intervenciji Hitne službe Doma zdravlja Bečej, protekle nedelje na Svetski dan srca, spasen je život sugrađaninu koji doživevši srčani udar bez svesti ležao na ulici nadomak centra Bečeja.

Po pozivu očevica događaja, Hitna služba na lice mesta stigla je u najkraćem roku, a ubrzo zatim pojavila se i policija.

Građani koji se zateknu kraj osobe koja leži u besvesnom stanju i ne diše trebalo bi da započnu reanimaciju, kako bi povećali njene šanse za preživljavanje, kažu u Hitnoj službi.

Broj 194, odnosno 6910-194, građani treba da pozovu u slučaju hitnih stanja. Veoma je važno da sarađuju sa zdravstvenim radnicima, da budu smireni i strpljivi i da odgovore na sva postavljena pitanja, koliko god ona se činila nelogičnim, suvišnim ili nepotrebnim, kažu u Hitnoj službi.

Hitna služba Doma zdravlja Bečej u toku prošle godine imala je oko 3.500 terenskih intervencija, kao i oko 10.000 ambulantnih pregleda. Zabeleženo je 45 srčanih zastoja, od toga u 28 slučajeva bečejski zdravstveni radnici radili su reanimacije, od kojih je 18 završeno uspešno.

Prema popisu iz 2011. godine u opštini Bečej evidentirano je nešto više od 37.000 stanovnika. Inače, Bečej jedini u Srbiji nema bolnicu u susednom gradu ili opštini, a od najbližih bolničkih ustanova udaljen je od 40 do 60 kilometara.

Hitna služba reanimacijom spasla život sugrađaninu
Ostale vesti iz ove kategorije