Društvo

„Dečija nedelja“: Oko 2.000 dece manje nego pre deset godina

Zorana Bogdanović | 7. oktobar. 2019. | 13:19 | Društvo

Više od 1.000 dece živi u ekstremnom siromaštvu, a u poređenju sa demografskom situacijom od pre desetak godina, danas opština Bečej ima oko 2.000 dece manje nego 2007. godine. Ovi podaci obeležili su početak „Dečije nedelje“, čiji je ovogodišnji moto „Da pravo svako, dete uživa lako“.

Deci i mladima na teritoriji opštine Bečej najvažnije je pravo na obrazovanje i slobodno vreme, smatra učenica Gimnazije Kristina Pap.

U opštini Bečej su uvedene i unapređene mnoge usluge socijalne zaštite i pedagoške podrške koje doprinose poboljšanju položaja dece. Oko 30 odsto opštinskog budžeta usmereno je na potrebe dece i mladih, kazao je predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.

Ove godine se obeležava 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta. Srbiji nedostaju Zakon o pravima deteta i Nacionalni plan akcije za decu koji je istekao 2015. godine.

Dečija nedelja sastoji se od brojnih zabavnih, sportskih, edukativnih i humanitarnih aktivnosti kojima se promovišu prava dece.

Završni program manifestacije zakazan je za petak u 14 časova na Trgu oslobođenja u Bečeju. U slučaju lošeg vremena dečiji vašar, dodela lente „Građanin po meri dece“, kreativni štandovi i muzičko-plesni program biće premešteni u halu sportskog centra.

„Dečija nedelja“: Oko 2.000 dece manje nego pre deset godina
Ostale vesti iz ove kategorije