Poljoprivreda

Nedimović i Radojević obišli poljoprivredna gazdinstva u opštini Bečej

Zorana Bogdanović | 21. oktobar. 2019. | 12:26 | Poljoprivreda

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević obišli su poljoprivredna gazdinstva Sabo u Bačkom Petrovom Selu i Gucunski u Bačkom Gradištu.

Poljoprivrednici su ukazali na niske cene poljoprivrednih proizvoda, koje, između ostalog, otežavaju njihovo poslovanje.

Ministar Nedimović najavio je nove zakone koji treba da regulišu cene poljoprivrednih proizvoda, da odrede ko su profesionalni poljoprivredni proizvođači i koje su referentne cene proizvoda.

Ministar kaže da će Izmenama zakona o poljoprivrednom zemljištu prvi put, posle dve decenije, stočari će moći da dobiju zemlju na deset godina.

Pokrajinski sekretarijat je u prethodne tri godine zajedno sa bečejskim poljoprivrednicima investirao više od 200 miliona dinara.

Ministar Nedimović je povodom problema učestalog paljenja njiva, istakao da resorno ministarstvo ima mogućnost da svaka četiri dana satelitom nadgleda sve parcele. Dosadašnja istraživanja su pokazala da se najviše njiva pali na prostoru Srednjeg Banata i Srema.

Ovakav pristup je, prema Nedmovićevim rečima, neophodan, jer paljenje po njivama nanosi ogromne štete kako ekosistemu i kvalitetu zemljišta, tako i zbog brojnih saobraćajnih nezgoda koje se javljaju usled ovih pojava.

Nedimović i Radojević obišli poljoprivredna gazdinstva u opštini Bečej
Ostale vesti iz ove kategorije