Politika

A Toplana Közvállalat zálogba helyezi a Gas Óbecse vállalatban lévő részesedését

Bogdanović Zorana | 2019. október. 28. | 14:32 | Politika

A magyarországi Alisca Terra, mint a Tiszamente-Óbecse Kft. kisebbségi tulajdonosa, felkínálta Óbecse önkormányzatának a 49 százalékos részesedés felvásárlását. Mivel ezt az önkormányzat elutasította, a kisebbségi tulajdonos november 30.-ig egy harmadik félnek adja el a saját részét 100.000 euróért.

Ez a napirendi pont vitát indított a képviselők között a mai képviselő-testületi ülésen, az ellenzék szerint ugyanis ez a döntés nem képviseli a polgárok érdekeit.

A képviselők többsége vitatta ezeket az érveket, kiemelve, hogy Óbecse önkormányzata továbbra is a Tiszamente kft. többségi tulajdonosa marad és döntő szerepe lesz a vállalati döntéshozatalokban.

Vita folyt arról is, hogy a többség megszavazta a Toplana Közvállalat, a Gas Óbecse vállalatban lévő 49 százalékos részesedésének zálogba helyezését, mint biztosítékot a Srbijagas felé való adósság kifizetésére. Ez a 84 millió dináros tartozás 2013. októberéig halmozódott fel, amelyre 28 millió dináros kamatot számolnak fel.

Vuković elmondása szerint a kezdeményezést, hogy a Gas Óbecse részvényeinek eladása révén törtólesszék a felhalmozódott adósságot, 2012-ben indították meg, amikor a jelenlegi vezetőség vette át a vállalat vezetését.

Amíg a hatalmi többség bízik abban, hogy ezen a módon a Toplana közvállalatnak sikerül kiegyenlítenie a tartozását, az ellenzék kételkedik abban, hogy az ajánlattételi eljárás során lesz elegendő összeg az adósság visszafizetésére.

A Toplana Közvállalat zálogba helyezi a Gas Óbecse vállalatban lévő részesedését
Még több hír ebből a kategóriából