Zdravstvo

Besplatni preventivni pregledi uspešni, ali nedostaju specijalisti

Zorana Bogdanović | 4. novembar. 2019. | 14:04 | Zdravstvo

Zahvaljujući akciji besplatnih preventivnih pregleda koje je realizovao Dom zdravlja Bečej, pod pokroviteljstvom resornog ministarstva, svoje zdravstveno stanje proverilo je ukupno 134 građana iz Bečeja, Bačkog Gradišta i Bačkog Petrovog Sela.

Lekari i medicinsko osoblje uradili su 311 usluga, od toga 88 EKG pregleda, 89 merenja krvnog pritiska, dok je kod 92 pacijenata izmeren nivo šećera u krvi. U Domu zdravlja Bečej urađena su i 42 mamografska pregleda.

Prema zakonskim normativima Domu zdravlja Bečej pripada specijalista oftalmolog. Međutim, doktorka koja je poslata na specijalizaciju u međuvremenu se porodila.

Nešić kaže da je postignut dogovor sa Domom zdravlja u Srbobranu da pacijenti koji treba da idu na dalje lečenje kod očnog lekara u Novi Sad uput uzmu u toj zdravstvenoj ustanovi, jer doktorka koja dolazi u Bečej dvaput sedmično nema zakonskog osnova da ispisuje upute za dalja lečenja.

Nedostatak lekara specijalista jedan je od vodećih uzroka otežanog funkcionisanja primarne zdravstvene zaštite. Ovaj problem pogađa Domove zdravlja u celoj Srbiji, pa tako sličnu sudbinu delimo sa okolnim opštinama poput Temerina, Kule, Srbobrana gde takođe fale zdravstveni stručnjaci.

Besplatni preventivni pregledi uspešni, ali nedostaju specijalisti
Ostale vesti iz ove kategorije